Izvor:
21.05.2018 u 15:08
0

SUROVA LEPOTA MONT EVERESTA: Japanac i Makedonac umrli pri usponu na najviši planinski vrh!

Makedonac Georgi Petkov (63) i Japanac Nobukazu Kuriki (35) preminuli su pri pokušaju osvajanja Mont Everesta, saopštile su nepalske vlasti.

Članovi njihovih ekspedicionih timova navode da je japanski planinar preminuo danas, a makedonski juče, rekao je nepalski zvaničnik Gijanendra Šresta, koji je stacioniran u baznom kampu Mont Everesta tokom sezone uspona na najviši planinski vrh u svetu.

Kurikijevo telo nađeno u zoni Kampa 2, dok je telo Makedonica nađeno na većoj visini. Makedonski planinar Georgi Petkov umro u nedelju od srčanog udara na Himalajima pri pokušaju osvajanja Mont Everesta.

Vest o smrti 63-godišnjeg doktora iz Ðevđelije objavljena je na sajtu "Himalajan" i veb stranic đevđelijskog Planinarskog društva "Kožuv".

Petkov bio u ekspediciji koju je predvodio britanski planinar i lider komercijalne ekspedicije Tim Mosejdej. Da je uspeo, Petkov bi postao šesti Makedonac koji se popeo na "vrh sveta". Japanski planinar, identifikovan kao Mobukazu Kuriku, bio je poznati alpinista koji se popeo na vrhove mnogih planina i više puta pokušao da se popne na Mont Everest. Najviši svetski vrh bezuspešno je pokušao da osvoji 2012, kada je zbog promrzlina izgubio veći broj prstiju.

Oko 340 stranih planinara i njihovi vodiči pokušavaju da se popnu na Mont Everest ovog meseca, a mnogi su prošle nedelje u tome i uspeli, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama. Timovi moraju da svoje pokušaje okončaju krajem ovog meseca jer se vreme pogoršava.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter