Izvor:
11.08.2016 u 15:00
0

OVO PISMO LEKARA JE RASPLAKALO CEO SVET: „Biramo koga možemo da spasemo, A KO ĆE UMRETI!“

Sirijski lekari u opozicionoj oblasti Alepa, optužili su danas SAD da ne preduzima nikakve mere protiv obnovljenih napada u ovom razrušenom gradu. U pismu upućenom predsedniku SAD-a Baraku Obami, 15 od ukupno 35 lekara iz istočnog dela Alepa, upozoravaju da bi situacija mogla da postane "katastrofalna za civile" ukoliko režimske snage ponove opsadu grada, i dodaju da im "ne trebaju suze, simpatija niti molitve, već akcija Amerike".

Ono što nas boli najviše, kao lekare, jeste to što svakodnevno moramo da donesemo odluku koga možemo da spasemo, a ko će umreti – napisali su lekari.

Lekari su u pismu istakli da im "svakodnevno dovode povređenu malu decu, a oni moraju da daju prioritet detetu koje ime veće šanse da preživi, ili za čije lečenje prosto imaju opremu", prenosi AFP.

Usled jednog nedavnog napada, četiri novorođenčeta je umrlo od gušenja jer je od ekslozije prekinut dovod kiseonika u inkubatore – navode lekari.

Dokažite da ste prijatelj Sirijaca – poručuju lekari američkom predseniku.

Pobunjeničke snage su prošlog vikenda uspele da probiju opsadu vladinih snaga koja je trajala tri nedelje, zbog čega je stanovništvo Alepa bilo suočeno sa "astronomskim cenama zbog velike nestašice hrane", od čega se još uvek oporavljaju, prenosi AFP. Pedijatri, hirurzi i drugi lekari koji su potpisali pismo, tvrde da je situacija i dalje "jednako teška".

Ukoliko se ne otvori stalan i bezbedan put iz Alepa, pitanje je vremena kada ćemo se opet naći pod opsadom vladinih snaga. Zavladala je glad, a bolničke rezerve vode su presušile – navodi se u pismu predsedniku SAD-a.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da je Sirija je najopasnije mesto za zdravstvene radnike sa 135 napada na zdravstvene ustanove i lekare u 2015. godine.

Tanjug
Foto-ilustracija: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter