Izvor:
12.06.2018 u 19:03
0

EU ČESTITALA CIPRASU I ZAEVU NA „ISTORIJSKOM SPORAZUMU“: Za ovo postignuće zaslužni su lideri dve zemlje i njihovi timovi!

Visoki zvaničnici Evropske unije čestitali su premijerima Grčke i Makedonije, Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu, na rešenosti i liderstvu u postizanju "istorijskog sporazuma" o imenu Makedonije, uz ocenu da to doprinosi "preobražaju celog regiona jugoistočne Evrope".

– Za ovo postignuće zaslužni su lideri dve zemlje i njihovi timovi, ali pre svega svi građani obe zemlje i Evrope kao celine – navodi se u zajedničkom saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku Johanesa Hana.

U saopštenju se ističe da je "pregovarački proces, pod okriljem UN i uz posredovanje ličnog izaslanika generalnog sekretara svetske organizacije Metjua Nimica, kao i uz snažnu podršku EU, jasan dokaz moći multilateralne diplomatije, dijaloga, poštovanja i spremnosti da se pronađu rešenja koja donose dobitak svima, čak i kad je reč o najtežim pitanjima".

– Zajedno, moramo sada da dobro iskoristimo prozor mogućnosti koji je širom otvoren kako bismo ispratili i učvrstili vetrove mira i saradnje u celokupnom regionu – ističu Mogerini i Han.

Oni napominju da evropska perspektiva Zapadnog Balkana, nedavno potvrđena na samitu u Sofiji, ostaje "najmoćnija stabilizujuća snaga regiona".

– Mi imamo interes i odgovornost da to dobro iskoristimo. To je bio i ključan podsticaj za ovaj sporazum, u duhu dobrosusedske saradnje – stoji u saopštenju.

Mogerini i Han navode da se raduju da Savet EU odobri njihovu preporuku od 17. aprila o otvaranju pristupnih pregovora sa Makedonijom u junu.

– To ne samo da je zasluženo, kao priznanje značajnih reformskih rezultata zemlje, već će suštinski doprineti punoj primeni sporazuma u interesu obe zemlje, kako regiona tako i Unije kao celine – ističe se u saopštenju.

Uz napomenu da je EU od samog početka ohrabrivala i podržavala pregovore Atine i Skoplja, Mogerini i Han poručuju da će sada pratiti naredne korake, na sve moguće načine, "u istom duhu dijaloga za zajedničku evropsku budućnost". Novo ime Makedonije, dogovoreno sa zvaničnom Atinom, biće Republika Severna Makedonija, saopštio je prethodno makedonski premijer Zoran Zaev u Skoplju.

Izvor: Tanjug
Foto: Flickr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter