Izvor:
22.06.2018 u 13:45
0

CIPRAS OBRADOVAO GRKE: Nema više esktremne štednje!

Grčki premijer Aleksis Cipras obećao je danas da će ostati pri dogovorenim reformama i budžetskim ciljevima, nakon što su međunarodni kreditori usaglasili mere za ublažavanje uslova otplate dela ogromnog grčkog duga.

Dogovorene mere, prema rečima Ciprasa, doprinose održivosti grčkog duga, prevazilaze tržišna očekivanja i predstavljaju vraćanje "moralnog duga" grčkom narodu za njegovu višegodišnju patnju tokom finansijske krize, prenosi agencija AP.

"To, međutim, ne znači da treba da odstupimo od opreznog kursa u pogledu budžetske ravnoteže i od strukturnih reformi koje su zemlji potrebne, već znači da napuštamo trnoviti put rigorozne štednje", izjavio je premijer.

Dogovor koji su ministri finansija evrozone postigli u Luksemburgu protekle noći doneo je Grčkoj pomeranje roka otplate zajmova za 10 godina, čime je otvoren put za izlazak te zemlje iz programa spasilačke pomoći koji je koristila od 2010. godine.

Poverioci su se takođe složili o isplati poslednje rate iz spasilačkog paketa od 15 milijardi evra, s ciljem da se Grčkoj pomogne da otplati obaveze u docnji, da isfinansira dug koji će dospeti i da pojača rezerve gotovine od 24,1 milijarde evra koje će podržati njen izlazak na finansijska tržišta.

Zvaničnici evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda pozdravili su odluku evrogrupe, a grčki ministar finansija Euklid Cakalotos je nazvao "istorijskim momentom".

"Mislim da je ovo kraj grčke krize. Verujemo da je dug sada održiv i da ćemo biti u stanju da izađemo na tržišta", rekao je Cakalotos jutros u Luksemburgu.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter