Izvor:
04.07.2018 u 18:32
0

PONUDILI ŠPANIJI „STATUS POSMATRAČA“: Berlin i Pariz prave borbeni avion!

Nemačka i Francuska ponudile su Španiji "status posmatrača" programa za razvijanje novog evropskog borbenog aviona, ali žele da taj projekat ostane bilateralni u cilju bržeg napretka, rekao je izvor iz nemačke vlade.

Francuska, koja želi da postane lider u razvoju borbenih aviona sledeće generacije, najavila je sa Nemačkom novi program pre godinu dana.

Španija je u međuvremenu poslala pismo Berlinu i Parizu i izrazila želju da učestvuje u tome, nakon čega su ministarstva odbrane Nemačke i Francuske ponudila Madridu mogućnost da posmatra razvijanje novog programa, ali ne i da utiče na njegove početne parametre. Kako je rekao izvor iz nemačke vlade, u kasnijoj fazi programa moguće je uključivanje Španije i drugih zemalja.

Špansko ministarstvo odbrane potvrdilo je da je dobilo pismo i saopštilo da razmatra tu ponudu. Španija ima udeo od četiri odsto u kompaniji "Erbas", dok Francuska i Nemačka imaju po 11 procenata.

Novi borbeni avion trebalo bi posle 2040. godine da zameni lovac Rafal, a očekuje se da će biti u središtu šireg oružanog sistema i da će moći da komanduje eskadrilom dronova.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Jerusalem_Post

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter