Izvor:
11.07.2018 u 17:10
0

ALBANIJA VEOMA ZAINTERESOVANA: Rama se nada brzom rešenju – punom priznanju Kosova!

Albanski premijer Edi Rama izrazio je nadu da će Beograd i Priština kroz dijalog pronaći rešenje, za koje kaže da bi iz ugla Tirane najbolje bilo puno priznanje nezavisnosti.

Rama je, u izjavi srpskim novinarima na marginama Samita NATO u Briselu, izrazio veliku zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću na uloženim teškim naporima da se ide u ovaj proces i da se on završi rešenjem. Ukazao je da između Beograda i Tirane postoji saglasnost da se ne „slažu oko ishoda“.

– Ja mislim da je puno priznanje nezavisnosti Kosova jedino rešenje ovog dugog konflikta i jedini način da se prevaziđe krvava prošlost i sukobi – kaže Rama.

Ocenio je da je sve u rukama „dva predsednika i dve strane“, dodajući da je Albanija veoma zainteresovana da se dođe do rešenje. Istovremeno naglašava da Albanija ne govori u ime Kosova, već u korist Kosova.

– Znam da naša viđenja ne nailaze na odobravanje u Beogradu. Ali naše viđenje je da je puno priznanje najbolje za decu u Srbiji, na Kosovu, i na Balkanu – poručio je Rama.

Na molbu da prokomentariše njegovo viđenje situacije u kojoj se čini da Priština pravi jedan korak napred i dva unazad, na primer nasiljem nad Srbima i Markom Ðurićem, Rama je kazao da sve zavisi iz kog ugla se gleda.

– Iz vašeg ugla se čini da Priština pravi korak napred i dva unazad, a iz ugla Prištine da Beograd pravi korak napred i dva unazad. To pokazuje da dijalog nije lak, već da je težak. Sva događanja su deo prirodnog puta, na kojem ništa nije lako – tvrdi Rama.

Izrazio je uverenje da kada postoji volja postoji i put da se dođe do rešenja.

– Znam da nije lako za mog prijatelja predsednika Sbrije i poštujem njegove napore, kao i što je definitivno priznao da pitanje Kosova ne može ostati kako jeste, jer status kvo ne bi doneo ništa građanima Srbije – objasnio je Rama.

Ohrabrio je obe strane, kako kaže, da idu napred i podvukao da podržava dijalog.

– Nadam se da će Srbi na Kosovu i Albanci u Srbiji imati mnogo bolji život posle rešenja pitanja Kosova. Želeo bih da vidim da Albanci u Srbiji budu poštovani kao Srbi na Kosovu, što nije slučaj – tvrdi Rama.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/ediramaal

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter