Izvor:
11.07.2018 u 17:26
0

LIDERI NATO FORMALNO UPUTILI MAKEDONIJI POZIV ZA ČLANSTVO: Rešenje pitanja imena uslov za uspešno zaključenje procesa pristupanja!

Lideri NATO formalno su, na samitu u Briselu, pozvali Makedoniju da počne pregovore o članstvu u Alijansi, uz upozorenje da se proces pridruživanja ne može završiti dok se pitanje imena te zemlje ne reši do kraja.

– Rešenje pitanja imena je uslov za uspešno zaključenje procesa pristupanja – saopštio je NATO.

Poziv, formalno upućen u saopštenju na samitu u Briselu, utire put za pridruživanje Makedonije, kao 30. članice, Severnoatlantskoj alijansi. Ovaj poziv utire put i "planu koji ne godi obazrivoj Rusiji".

Makedonija i Grčka su prošlog meseca postigle sporazum prema kojem će Makedonija promeniti ime u Severna Makedonija, a Atina je, zauzvrat, odblokirala pokušaje svog severnog suseda da se pridruži kako NATO tako i EU.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da očekuje da će Skoplje na samitu Alijanse biti pozvano da počne pregovore o pristupanju.

– Očekujem da ćemo se, posle prošlomesečnog istorijskog sporazuma o pitanju imena, složiti da pozovemo Skoplje da počne pregovore o pristupanju. Čim se sporazum finalizuje i primeni, moći ćemo da pozovemo bivšu jugoslovensku republiku da postane članica NATO, pod novim imenom – Republika Severna Makedonija – rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči dvodnevnog samita.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/EU_Commission

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter