Izvor:
05.08.2018 u 08:04
0

O NJIMA SU ISPEVANE NAJLEPŠE PESME: Malo ko zna ko su one, a evo kako te zavodnice DANAS IZGLEDAJU! (VIDEO, FOTO)

I posle toliko godina njihova lepota nije izbledela!

Mnoge žene opevane su u pesmama, ali neke od naših starih i mnogima omiljenih nose istinite priče. Malo ko zna kako su nastale i ko su žene ovekovečene u pesmama koje traju decenijama.

"Lela Vranjanka" – Staniša Stošić

Iako mnogi misle da je u pitanju stara srpska pesma, "Lela Vranjanka" je nastala pre 46 godina. Ne toliko daleke 1972, došavši na jednu proslavu u Vranjskoj Banji, beogradski kompozitorr Dragan Toković ugledao je ženu nesvakidašnje lepote. Prišao je za njen sto, prozborili su po koju, a zatim je uzeo salvetu i mahnito počeo da piše stihove. Mesec dana kasnije, Jelenu Đorđević pozvao je njen prijatelj Staniša Stošić i saopštio da je misteriozni Beograđanin napisao pesmu za nju. Jeleni, koju su svi zvali Lela, se pesma dopala i ona je dala pristanak za snimanje. Dalje je istorija.

Lela je, inače, bila vrlo vesela žena. Obožavala je da izlazi i da se druži, da se lepo oblači, celo Vranje se ponosilo njome, a ona je dostojanstveno nosila titulu "fatalne Srpkinje". Udala se tek na pragu 7. decenije, za jednog vranjanskog novinara. Dragana Tokovića, autora pesme, nikada više nije videla. Preminula je pre 4 meseca, nakon teške bolesti, u 82. godini.

TOMA I NJEGOVE ŽENE

"Danka" – Toma Zdravković

Iako nije urađeno zvanično istraživanje, verujemo da ne postoji osoba iz Srbije koja se nije veselila uz pesme Tome Zdravkovića. Posebno popularne u njegovom bogatom opusu su pesme koje imaju nazive ženskih imena.

Danka Novović, proslavljena spikerka i urednica Televizije Beograd, je bila Tomina muza za nastajanje ove pesme. U više navrata su sarađivali, međutim, Danki nimalo nije prijao takav publicitet.

"Bili smo prijatelji i Toma je bio čovek pun emocija i imao je veliko srce. Ipak, mrzela sam da me povezuju sa ljudima sa estrade kada je ljubav u pitanju, jer su za mene oni bili prijatelji i poslovni partneri. Zato sam se ljutila na Tomu kada sam čula da mi je posvetio pesmu", izjavila je svojevremeno. Ipak, u jednom trenutku se odljutila, a Toma je od sreće častio celu kafanu.

"Za Ljiljanu" – Toma Zdravković

Jedna od naših najlepših glumica, supruga Duška Kovačevića i majka Kaline Kovačević, osamdesetih je bila u zenitu lepote (ako se uopšte može govoriti o promenljivosti njene lepote). Imala je ulogu u filmu "Doktorka sa sela" i tu je opčinila večnog boema Zdravkovića.

Da se u pesmi "Za Ljiljanu" radi upravo o njoj, otkriveno je tek nedavno.

"Jelena" – Toma Zdravković

Toma je opevao mnoge žene pa Sanju i Mariju nije poznato ko su, ali Jelena, za razliku od svih ostalih, nije mu nikad bila simpatija i direktno muza. Istinu je otkrio njegov mlađi brat, Novica, koji je ludo i beznadežno bio zaljubljen u jednu Jelenu koja ga nikako nije htela. Sedeo je očajan u jednoj čuvenoj kafani u Zetskoj ulici, kada je u nju ušao Toma i video ga pijanog i stropoštanog na sto. Pošto je i sam bio veliki boem koji je česti pio zbog ljubavi, Toma se široko osmehnuo i viknuo mu "O, gde si Jelena?!"

Novica se kasnije oženio Jelenom Zdravković o kojoj su i ispevani ovi divni stihovi.

"Tada smo se još zabavljali, i naravno, bilo je svađa. Jednom se desilo da nisam htela da idem negde s njim. On je pozvao brata i s njim otišao u kafanu. Dobro su se napili i Toma je tada napisao pesmu, a kao što mnoge velike stvari umetnici ostavljaju na salveti, i moja pesma je, potpuno slučajno, nastala baš tako", ispričala je kasnije Jelena.

"Tamara" – Boris Novković

Pesmu koja je postala njegova lična karta, Boris Novković je napisao kao tinejdžer sa samo 17 godina.

"Nocas sam ti opet sam, da me barem nesto udari, bice rata kazu svi, al' ja cu umrijeti od ljubavi".

Nije Novković bio taj koji je doživeo tragičnu mladalačku ljubav, već mu je kao inspiracija poslužio prijatelj koji je u tom periodu raskinuo dugu ljubavnu vezu. Kako god, ovaj tekst je imao proročki momenat, s obzirom da Boris nagoveštava i raspad zemlje.

Kasnije godine pokazale su da ni Boris nije imao sreće u ljubavi, 3 puta se ženio ali ni jedan brak nije uspeo. Danas pored sebe ima balerinu Anu Hanić sa kojom konačno uživa u ljubavi ali zajedničke fotografije još nije pokazao.

"Molitva za Magdalenu" – Oliver Dragojević

Tragična sudbina poslužila je kao motiv za predivnu ljubavnu pesmu!

Tog 13. jula 1968. ništa nije nagoveštavalo da će se odigrati zločinački i tragičan čin koji je mnogima uništio živote i poremetio stabilnost tadašnje SFRJ. U bioskopu "20. oktobar" u Beogradu ustaška organizacija "Hrvatsko revolucionarno bratstvo" postavila je i aktivirala bombu od koje je poginula jedna osoba, a teško je ranjeno 85 osoba. Najteže je povređena Magdalena Novaković, koja je zbog eksplozije ostala bez obe noge. Iako je tada bila verena, i njen mladić je i dalje želeo da je oženi, ona je to odbila.

Iako mnogo njih odgovorno tvrdi da je ova tužna sudbina nedužne devojke motiv pesme "Molitva za Magdalenu", Oliver Dragojević nikada nije hteo jadno da govori o ovome.

"Selma" – Željko Bebek

Pesmu je napisao pesnik i humorista Vlado Dijak i predstavlja jednu od najlepših pesmama, iza koje se krije istinita priča o ljubavi. Sreli su se kada je putovala za Sarajevo. Pomogao joj je da ponese kofer i ispratio je na voz. Kada se smestila, Dijak joj je sa perona uzviknuo: "Ne naginji se kroz prozor!". Svoju simpatiju joj nikada nije otkrio, a ona je shvatila da je zaljubljen u nju, tek kada je njeno ime bilo ovekovečeno u pesmi Bijelog dugmeta.

NJIMA SU SUPRUGE NA PRVOM MESTU

Iako se od nje razveo da bi se ponovo venčali par godina kasnije, brak im je oduvek bio na meti javnosti koja je nju karakterisala kao proračunatu ženu kod koje je novčanik. Ipak, Šaban Šaulić je uvek otvoreno isticao koliko mu znači podrška supruge Gordane kojoj je posvetio pesmu. I njegov kolega, takođe Šapčanin, Ljuba Aličić je dao omaž supruzi Željani s kojom je 4 decenije u braku pesmom "Svirajte mi za Željanu". Narodnjacima se pridružio i Đorđe Balašević, koji je, pored čitavog opusa posvećenog supruzi Oliveri Balašević, posvetio i posebnu pesmu, "Olivera".

Takođe, suprugama su još pesme posvetili Ljubomir Stojanović Luis, "Moja Dudo" i Dejan Cukić, "Ja te volim, Milice".

Alo.rs
Foto: Arhiva/Youtube

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter