Izvor:
03.01.2017 u 01:23
0

OTKRIĆE VEKA: Titanik nije potonuo zbog ledenog brega, već zbog… (VIDEO)

Stručnjaci su došli do novih saznanja o uzroku potonuća Titanika u aprilu 1912. godine u Severnom Atlantiku kada je živote izgubilo više od 1500 putnika i članova posade.

Iako se do sada verovalo da je uzrok nesreće udar broda u ogromnu ledenu santu došlo se do novih dokaza koji ukazuju da je katastrofa krenula od požara koji je izbio u trupu broda uoči isplovljavanja broda koje vlasnici Titanica nisu hteli da odlože.

Novinar Senan Moloni, koji se više od 30 godina bavi katastrofom Titanica, proučavao je retke fotografije koje je snimio glavni električni inženjer broda. Primetio je velike crne mrlje u unutrašnjosti broda, s desne strane trupa, na mestu gde je kasnije brod probila santa.Mrlje su verojatno nastale zbog požara u jednoj od prostorija s kotlovima. Požar je pokušavalo da ugasi 12-estoro ljudi, no bio je prevelik da bi ga se stavilo pod kontrolu, a temperatura je bila preko 1000 stepeni.

Posada broda dobila je navodno naredbu od predsednika brodske kompanije ''White Star Line'' J. Brusa Ismaja, da ne smeju nikome od 2.500 osoba na brodu da kažu za požar jer je verovao da će vatru brzo ugasiti. Predstavljajući svoj dokumentarac ''Titanic:Novi dokazi'', Moloni je naveo da je pre isplovljavanja brod bio obrnuto vezan kako putnici slučajno ne bi videli tinjajuću vatru.Kada je brod naletio na santu, čelični trup je zbog požara bio preslab i popucao je posle čega je došlo do potonuća broda.

"Službena istraga o ovoj katastrofi tretirala je potonuće kao božje delo. No, ovo nije jednostavan slučaj sudara s ledenjakom. Katastrofa je posledica vatre, leda ali i ljudskog faktora odnosno nemara vlasnika kompanije. Niko do sada nije slučaj Titanika istraživao na ovakav način. Stručnjaci za metalurgiju kazali su nam da takva visina temperature do koje je moglo doći zbog požara može da utiče na smanjenje čvrstoće čelika i do 75 posto", pojasnio je Moloni a prenosi Independent.

Ekspert Roj Boston je 2008. izneo teoriju prema kojoj je u skladištu s ugljem na Titaniku počeo da tinja požar još deset dana pre isplovljavanja. I da nije udario u santu, brod bi potonuo pre dolaska u Njujork, zaključio je Boston.

Pogledajte video:

Izvor:Kurir.rs
Foto: Facebook/ RMS Titanic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter