Izvor:
11.02.2017 u 22:30
0

DA LI BISTE POJELI „PUTINA“? Ovo jelo će osvojiti Srbiju! (VIDEO)

Putin je predsednik Ruske Federacije, šef Kremlja i izabrani gospodar najveće zemlje na svetu. Pored toga, putin je i kanadsko jelo poreklom iz Kvebeka koje se pravi od pomfrita i sirnog gruša koji se prelivaju smetlosmeđim saftom.

Šalu na stranu, ova brza hrana je omiljeno jelo u Kanadi, mada se može naći i na severu Sjedinjenih Država; drugde je još uvek mahom nepoznato i retko. Međutim, kao što rekosmo, u Kanadi se prodaju na svakom koraku, posebno u kioscima, kafanama, jeftinim bistroima i mestima koja se zovu putinerije a koja prodaju isključivo ovo jelo. Možete ga pazariti čak i na hokejaškim utakmicama, kao i u velikim fastfudskim lancima poput Mekdonaldsa, Burger Kinga, KFC-a i drugih (naravno, u Kanadi, ne drugde).

Veruje se da je jelo nastalo u seoskim predelima Kvebeka krajem pedesetih godina prošlog veka, mada se ne zna pouzdano u kom tačno mestu.

Najpopularnija legenda kaže da je izvesni gostioničar Fernand Lašanse iz Vorvika, kada ga je regularna mušterija Edi Lenez upitao da li može da stavi šaku sirnog gruša preko pomfrita, uzviknuo “ça va faire une maudite poutine!” što u prevodu s akadskog francuskog znači “to će napraviti prokletu zbrku”. Soft je navodno dodat kasnije da bi sprečio da se jelo prebrzo ohladi.

Ako želite da sami spremite putina i da ga okusite (Kanađani kažu da onaj ko nije okusio putina ne živi punim plućima), evo recepta koji će vam to omogućiti.

Sastojci:

– 1 litar biljnog ulja za prženje
– 1 konzerva ili 300 grama junećeg safta (ili onog koji najviše volite, može i vegetarijanska zamena da bude)
– 5 krompira osrednje veličine, seckanih kao pomfrit, na kriške
– 2 šolje sirnog gruša

Ugrejte ulje u fritezi ili u dubokom tiganju na 185 stepeni i počnite sa strane da grejete saft (možete da koristite i mikrotalasnu pećnicu). Zatim stavite pomfrit u vrelo ulje i pržite ga oko pet minuta, dok ne dobije smetlosmeđu boju. Možete da pržite pomfrit u serijama da bi svaki imao mesto na dnu tiganja i da bi svaki mogao da se mrda u ulju.

Kada krompir bude gotov prebacite ga na papirni ubrus koji ste prethodno stavili na ploču, kako bi se iscedio. Nakon toga prebacite pomfrit na tanjir i nabacajte po njemu sirni gruš, da bi na kraju koristeći kutlaču sve zalili saftom. Služite se odmah, čim se gruš rastopi, a ništa vas ne sprečava da dodate i neki svoj garnirung.

Za one koji ne znaju šta je sirni gruš, u pitanju je “sirni ugrušak koji se dobija uticajem renina ili mlečno-kiselom fermentacijom nakon odvajanja surutke iz mleka; nastaje u prvoj fazi proizvodnje sira”.

Telegraf/Happytv.rs
Foto: Arhiva, Youtubeprintscreen/about.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter