Izvor:
22.02.2017 u 22:10
0

NEGDE IPAK IMA PRAVDE: Zakonom izjednačili decu i ljubimce!

Psi, mačke i ostale životinje koji se tretiraju kao kućni ljubimci na Aljasci se po novom zakonu tretiraju kao ravnopravni članovi porodice.

Na žalost, ostatak sveta, uključujući i Srbiju, ljubimce u slučaju brakorazvodnih parnica zakon tretira kao imovinu, kao da su u pitanju predmeti, nameštaj, a ne živa bića.

Na Aljasci su taj problem rešili drugačije, pa u ovakvim situacijama jednom od barčnih partnera jedne zajednice u slučaju raspada dodeljuje se starateljstvo nad ljubimcem, kao nad decom.

To znači da, ako bivši supružnici ne mogu da se dogovore oko toga kome će pripasti kućni ljubimac nakon razvoda, o tome odlučuje sud, uzimajući u obzir pre svega dobrobit životinje, a ne dobrobit vlasnika.

Pa tako sudska odluka, u skladu sa tim načelom, sudija može doneti i odluku da se nakon razvoda o životinji moraju brinuti svaka od rastavljenih strana podjednako. A ako strane u sporu to odbiju, onda sledi sudska odluka o zanemarivanju ili zlostavljanju životinje na osnovu koje ljubimac postaje vlasništvo države, smešta se u prihvatilište gde trošak brige životinje ide na teret bivših vlasnika.

Index.hr
Foto: stories.barkpost.com,

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter