Izvor:
28.05.2017 u 23:43
0

KARMA JE ČUDO: Naučite kako da vas prati sreća!

Karma je pojam koji dolazi iz tradicije joge i budizma, pa se njegovo značenje često povezuje sa sudbinom. Poznavanje zakona karme pomaže nam da svoju slobodnu volju i moć odlučivanja upregnemo u stvaranje pozitivnih promena i boljeg života. Naučite kako da stvarate dobru karmu.

Karma je reč na sanskritu koja doslovno znači – delovanje, a to je delovanje koje uključuje sve što kažemo, uradimo, pa i sve što mislimo. Karma ne podrazumeva samo delovanje, nego i posledice delovanja. Zakon karme pojednostavljeno možemo da nazovemo zakonom akcije i reakcije. Ponekad se, s našeg zapadnjačkog gledišta, karma meša s konceptom greha i kazne. Ali u zakonu karme ne postoji koncept krivice ili osude. To je objektivan, logičan sistem uzroka i posledica.

Tu nema viših sila ili boga koji nas kažnjava ili nagrađuje, postoji samo naše sopstveno neznanje, strahovi, nekontrolisane želje i osećaji koji nam donose posledice koje nije lako prihvatiti i rezultati koje smatramo kaznom. Mahatmi Gandiju pripisuje se izreka: „Bog je stvorio karmu i otišao u penziju", čime je želeo da naglasi da je zakon karme nepromenjiv i sveobuhvatan, precizan i tačan, ne treba mu sistem nadzora jer je postavljen delotvorno i pravedno. To je univerzalni zakon kome podleže sve u prirodi, svako od nas. Nema izuzetaka, protekcije i korupcije.

U tradiciji Veda postoji slikovita priča koja pojašnjava značenje karme. To je priča o strelcu koji na leđima nosi tobolac pun strelica. Strelice u tobolcu simbolizuju nakupljenu karmu – rezultate svega što smo radili u prošlosti. Ta akumulirana karma zove se sanchita karma. Deo te akumulirane karme može da se vidi u našem karakteru, u našim sklonostima i stavovima.

Uz našu ličnu karmu, postoji i kolektivna karma koja se odnosi na naše porodične okolnosti, okolnosti mesta i vremena u kom živimo. Sve se to ocrtava u sanchiti, akumuliranoj karmi. Prema joginskoj tradiciji, karma može da se akumulira ne samo u ovom, nego i u prošlim životima. Kad je reč o zakonu karme, naši ljudski pojmovi vremena prilično su neprimenjivi.

Strelice u tobolcu oružje su koje imamo na raspolaganju, ono čime možemo da radimo, lovimo, ostvarujemo svoje nove ciljeve. One su duboki doživljaji koji oblikuju naše predstave, misli, iskustva. Sanchita karma sazreva, čeka pravi trenutak da se aktivira. Iz tobolca u pravom trenutku vadimo strelice i rešavamo staru karmu, ali stalno dodajemo i nove strelice, nove posledice sopstvenog delovanja.

lovesensa.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter