Izvor:
24.06.2017 u 08:27
0

AKO PUTUJETE KOLIMA NA MORE: Ove stvari obavezno morate da proverite!

Proverite gume

To možete i sami da uradite, ali je još bolje ako odete kod vulkanizera, ili na benzisku pumpu koja vršiuslugu provere pneumatika. Osim što je važno da su gume na automobilu cele, važno je da znate i da li je pritisak u njima adekvatan, kao i u kakvom vam je stanju rezervna guma.

Ako ne znate koliki bi pritsak trebalo da bude, informacije o tome možete da pronađete u knjižici proizvođača koja se dobija uz automobil ili na Internetu. Imajte na umu da se pritisak u gumama kontroliše samo kada su pneumatici "hladni", odnosno pre vožnje.

Proverite tečnost za pranje stakla, količinu rashladne tečnosti i nivo ulja u motoru

Jedan od najčešćih kvarova na automobilu leti je "prokuvavanje motora" i baš zato je važna količina rashladne tečnosti. Ova tečnost nalazi se na uočljivom mestu ispod haube, a posebnu pažnju obratite na kaiš koji pokreće pumpu rashladne tečnosti – istrošen kaiš će ubrzo da pukne, a to će da dovede do pregrevanja motora brže nego što mislite.

Ulje u motoru nije potrebno menjati češće nego što to preporučuje proizvođač. Međutim, ako je koncentracija sumpora u gorivu veća od jedan odsto, tada period zamene ulja (koji je preporučio proizvođač) treba prepoloviti.

Takođe, budite sigurni da imate dovoljno tečnosti za pranje stakla, jer bez obzira na suvo vreme, postoji mogućnost da tokom vožnje "pokupite" razne bubice, ali i prašinu, a sve to treba oprati kako biste bolje videli dok vozite.

Prekontrolišite klima uređaj

Sigurno ne želite da krenete na duže putovanje bez mogućnosti da se rashladite prilikom vožnje. Klimu najjednostavnije možete da proverite tako što ćete je uključiti i videti da li ispušta hladan vazduh. Ukoliko se vozilo rashladi – sistem radi. Ukoliko iz klima uređaja ne izlazi hladan vazduh, najbolje je da se obratite ovlašćenom servisu. Takođe, obratite pažnju na to da li iz uređaja izlaze neprijatni mirisi kada ga uključite jer je to znak da je potrebno očistiti klimu.

Kada pripremite automobil za putovanje, pripremite se i vi: dobro se naspavajte, ne vozite brzo, odmarajte usput!

Izvor: Mondo
Foto: najboljamamanasvetu

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter