Izvor:
15.08.2017 u 23:14
0

NEVEROVATNO: Meštani jednog grada u Norveškoj napravili VEŠTAČKO SUNCE! (VIDEO)

Rjukan je norveški gradić smešten u dolini, zbog čega se gotovo pola godine nalazi u senci planine. Osnovan je između 1905. i 1916. godine i nekada bio važno industrijsko središte u regionu Telemark. Kada je stanovnicima dosadilo da žive u senci, rešili su da nađu način da izađu iz nje.

Ideja da se ogledala koriste za osvetljenje grada datira iz 1913. godine. Međutim, tokom narednih decenija ona je zaboravljena jer se narod navikao na senku. Ipak sto godina kasnije ona je konačno ostvarena.

U 2013. godini postavljena su ogledala koja odražavaju sunčevu svetlost na gradski trg.

Od početka oktobra do sredine marta, Rjukan, Norveška, sedeo je u trajnoj senci, sve dok serija ogledala nije izgrađena 2.500 metara iznad grada 2013. godine. Ogledala preusmeravaju sunčevu svetlost na grad, osvetljavajući gradski trg tokom hladnih zimskih meseci. Od tada, ogledala su pomogla i razvoju gradskog turizma.

Međutim, nisu svi stanovnici srećni zbog ideje u koju je uloženo oko 850.000 dolara, odbacujući je kao turistički trik.

Za mene nije stvarno važno, ali za grad je dobro da privlači toliko ljudi ovde. Nema sumnje u to, a možda bismo svi imali svetliji pogled na svoje živote nego u mraku – rekao je jedan stanovnik Rjukana.

Bez obzira da li uživaju u svetlosti grada ili uživaju u senci doline, jedno je sigurno: stanovnici sada mogu da nose naočare za sunce tokom cele godine.

Izvor: Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter