Izvor:
17.08.2017 u 17:55
0

NAUČNICI OTKRILI: Kako da budete srećni?

Postoji toliko teorija i saveta koje nam primenjena psihologija daje na temu kako da budemo srećni, odnosno u jedinstvu sa sobom samima i usaglašeni sa svetom oko nas. Mnogo je toga što možemo svesno uraditi po pitanju unapređenja vlastite ličnosti, i zaista postati kovači svoje sreće u pravom smislu te reči. Ipak, zanimljivo bi bilo baviti se ovom temom i sa jednog drugog aspekta – naučnog, i ustanoviti koliko su naša emotivna stanja, odnosno subjektivni osećaji sreće i tuge u vezi sa strukturom i funkcijama nervnog sistema, te koji su načini da svesno utičemo na te procese svojim ponašanjem.

Naučite da kažete hvala

Dokazano da je fokusiranjem na pozitivne aspekte, odnosno u ovom slučaju konfirmaciom i najsitnijeg postupka koji dolazi od strane drugih ljudi izjavom zahvalnosti, veoma funkcionalno za postizanje osećaja sreće. Zapravo, na ovaj način se podstiče proizvodnja serotonina, koji je važan neurotransmiter i poznat je kao hormon sreće, a ovi mehanizmi se primenju prilikom, na primer, lečenju depresivnih stanja.

Rešavajte jedan po jedan problem

S obzirom da se svi na dnevnom nivou suočavamo sa izazovima i problemima koji nas remete i zabrinjavaju, logično je da naš osećaj sreće zavisi i od toga kako se nosimo sa tim. Naime, dokazano je da naš mozak konstantno i bez prestanka traži rešenje na sve probleme koji nas muče, što oduzima mnogo energije, a nas čini nervoznima i anksioznima. Sa druge strane, za svaku ispravnu odluku, mozak sebe nagradi dozom neurotransmitera, koji čine da ponovo imamo osećaj zadovoljstva i da svet sagledavamo iz vedrijeg ugla. Dakle, važno je da se zaista suočavate sa problemima, jednim po jednim, i da naučite da donosite odluke u smeru njihovog rešavanja.

Pričajte o onom što vas muči

Jasno je da vam je uvek lakše kada imate sa nekim da podelite svoje brige i da nekom kažete kako se zaista osećate. Evo i zašto je to tako: Kada govorite glasno o svojim osećanjima, mozak podstiče proizvodnju serotonina, zbog čega se vi automatski osećate bolje, pa čak počnete da uviđate i vedrije strane određene situacije ili problema koji vas muči.

Ne izbegavajte fizičke kontakte i zagrljaje

Dokazano je da bliskost u smislu zagrljaja i dodira ima orgomnu važnost za vlastiti osećaj sreće. Naime, u momentima odsustva takve fizičke bliskosti, aktivira se ista zona mozga kao i usled fizičkog bola, što automatski čini da se osećamo loše i nesrećno i podstiče razvoj depresivnih stanja.

Stalno učite nešto novo

Širenje vidika, usvajanje novih veština i znanja direktno uslovljava pojačanu produkciju dopamina, hormona koji stvara osećaj zadovoljstva. Konstantan rad na sebi u smislu učenja kao načina življenja i modela po kom funkcionišete i privatno i poslovno je odličan način da budete srećni i zadovoljni svojim životom. Uostalom, onima koji ovako postupaju, rezultati i dostignuća su zagarantovani!

Bavite se sportom

Svaka fizička aktivnost je vrsta stresa za organizam, ali nakon što ste se bavili sportom, sledi i nagrada – luči se endorfin, koji utiče da se osećamo smireno i opušteno, nakon što je fizička aktivnost podstakla oslobađanje stresa.

Spavajte 6-8 sati i uvek u zamračenoj prostoriji

Ovo je vrlo koristan savet – dok spavamo, naš organizam luči melatonin, koji usporava sve vitalne procese, na taj način dozvoljavajući našem telu da se oporavi od dnevnih napora, i podstiče proizvodnju serotonina, hormona sreće, u hipotalamusu. Ukoliko mozak registruje neku vrstu svetlosti pre one dnevne jutarnje, koja predstavlja prirodni alarm, aktivira se hormon stresa koji automatski utiče na to da se organizam probudi.

Radujte se lepim stvarima koje predstoje

Radujte se svim lepim događajima koji vas čekaju u narodnom periodu, jer naš mozak i taj proces čekanja percipira kao stanje sreće, podjednako kao i kad usledi sam događaj.

Izvor: mogujatosama.rs

Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter