Izvor:
02.08.2018 u 13:57
0

MOŽE DA VAM PRODUŽI ŽIVOT: Kada ovo pročitate, vežbaćete svakog dana!

Da bi utvrdili koliko tačno treba da vežbate da biste sebi produžili život, istraživači sa „Vestmed instituta“ sproveli su istraživanje u kojem su intervjuisali 1.500 Australijanaca starijih od 50 godina i pratili ih čitavu deceniju.

Rezultati su pokazali da fitnes entuzijaste koje su nedeljno imale više od 5.000 metabolički ekvivalentnih minuta (jedinica koja se koristi za procenu metaboličke aktivnosti) – ili otprilike oko 600 minuta treninga umerenog intenziteta – imali su dva puta veće šanse da izbegnu infarkt, srčane bolesti, kancer i dijabetes.

Profesor Bamini Gopinat sa Univerziteta u Sidneju kaže da visok nivo fizičke aktivnosti može da produži život i za deset godina.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrasle osobe imaju minimum 600 metabolički ekvivalentnih minuta fizičke aktivnosti nedjeljno. Drugim rečima, trebalo bi da hodaju energično barem 150 minuta nedeljno ili da trče 75 minuta, što i nije malo kada prevalite 50. godinu života.

Da biste dostigli 5.000 metabolički ekvivalentnih minuta koji su potrebni da biste, metaforički rečeno, bili večno mladi, trebalo bi da pešačite 21 sat nedeljno i da trčite 10,5 sati.

– Neki stariji ljudi možda ne mogu da budu toliko fizički aktivni. Ali, mi želimo da podstaknemo one koji uopšte ne vežbaju da budu fizički aktivni, a one koji su umereno aktivni, da imaju neke malo energičnije aktivnosti – kaže dr Gopinat.

Za one koji ne žele da šetaju ili trče, svakako je opcija da plivaju, rade aerobik ili rade bilo kakvu drugu fizičku aktivnost koja će im prijati.

Izvor: kolektiv.me
Foto: Banjaluka.net

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter