Izvor:
23.01.2019 u 14:53
0

DŽABA VAM TRENING: Greške koje pravite, a niste ni svesni da zbog njih KILOGRAMI stoje!

Uspeli ste da prekinete zimsku lenjost i rešili ste da krenete u teretanu ili vežbate samostalno, ali rezultati ni posle mesec dana nisu vidljivi. Možda se i dalje osećate tromo i bez snage, a mišići kao i da se nisu pokrenuli, kilaža stoji. To je zato što pravite greške o kojima ćemo govoriti u nastavku teksta.

Zaboravljate da se istežete

Nakon vežbanja mišići su napeti, uključujući i srce, pa istezanje nikako ne biste smeli da preskočite. Istezanjem će popustiti napetost u mišićima, i povećaće se fleksibilnost tela. Istraživanja pokazuju kako istezanje nakon vežbanja smanjuje bol u mišićima koja bi mogla da se pojavi i naredni dan.

Ne dajete vremena organizmu da se ohladi

Vežbanjem naše telo tera srce da brže radi i potrebno nam je više kiseonika za za protok krvi jer je cirkulacija pojačana. Zato nije preporučljivo odmah nakon vežbanja leći u krevet da odmormo. Umesto da se odjednom "ugasite", smirite tempo vežbanja npr. lagano hodajući na traci kako bi vam se smirili otkucaji srca.

Ako pak naglo prestanete s vežbanjem, dok su otkucaji srca najbrži, a telo treba najviše kiseonika i cirkulacija je na najjačoj brzini, moglo bi vam se zavrteti u glavi.

Jedete odmah nakon vežbanja

Hrana bogata proteinima pomoći će vašim mišićima da se oporave i formiraju na pravi način. Stoga bi hrana koju jedete nakon treninga trebala sadržavati proteine u kombinaciji s ugljeno hidratima poput proteinskih šejkova i jogurta pomešanog s orašastim plodovima ili bobičastim voćem. Ali s prvim obrokom trebalo bi da sačekate 15 do 30 minuta nakon vežbanja.

Zaboravljate da dovoljno hidrirate organizam

Kako biste nadoknadili izgubljenu tečnost vežbanjem, potrebno je unositi dovoljno vode. To je važno i zbog toga što će dovoljno tečnosti smanjiti mišićnu osetljivost, povećati fleksibilnost i dati vam snagu.

Ne spavate dovoljno

Još jedna bitna stavka koju često zanemarimo nakon što nas ponese adrenalin vežbanja jeste važnost sna. Telo treba okrepiti i napuniti energijom kako bi izgradilo mišiće. Ako ne spavate dovoljno, na jedan način kao da kažnjavate sami svoje telo.

Izvor: SrbijaDanas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter