Izvor:
31.08.2019 u 10:58
0

NISU BITNE KALORIJE: Vežbanje na prazan stomak je zdravije! (FOTO)

Vežbanje pre doručka može imati više koristi za zdravlje nego ono koje sledi posle jela, pokazalo je istraživanje o uticaju uzimanja obroka u određeno vreme na fizičku aktivnost, nedavno objavljeno u američkom "Žurnalu fiziologije, endokrinologije i metabolizma".

Rezultati ove studije ukazuju da vreme uzimanja obroka utiče na to koliko će se kalorija sagoreti tokom vežbanja, ali i da li će molekularne aktivnosti unutar masnih ćelija biti povećane tako da u dužem periodu mogu dovesti do poboljšanja zdravlja.

Stručnjaci Univerziteta Bat u Velikoj Britaniji testirali su deset mladića koji su na smenu umereno vežbali tokom jutarnjih sati pre doručka, ili sat posle obroka koji je sadržao maksimalno 600 kalorija i sastojao se od kriške hleba, cerealija, putera i džema. Uzorci krvi koji su uzimani sat vremena posle vežbanja (uglavnom brzog hoda) tokom višednevnog istraživanja pokazali su da je organizam ispitanika koji su vežbali na prazan stomak koristio masne ćelije deponovane u telu. Na drugoj strani, kod osoba koje su doručkovale mišići su kao gorivo koristili šećer iz hrane, a ne masne ćelije koje postoje u svakom organizmu. To znači da oni koji vežbaju pre obroka brže sagorevaju kalorije ali i troše masne ćelije deponovane u telu.

Ranija istraživanja pokazala su da masne ćelije konstantno proizvode i menjaju supstance koje mogu da utiču na druge sisteme i organe u telu. Nova studija, međutim, pokazala je da se vežbanjem na prazan stomak pokreću procesi u masnim ćelijama i aktiviraju geni koji proizvode proteine za regulaciju šećera u krvi i tako pozitivno utiču na metaboličko zdravlje.

Iako je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Bat bilo malo, kako kažu naučnici, ono je pokrenulo pitanje da li treba savetovati ljudima da vežbaju pre obroka. Još mnogo ispitivanja treba da se sprovede pre nego što se odgovori na to pitanje, kaže profesor Dilan Tompson, direktor zdravstvenih istraživanja na pomenutom univerzitetu.

Izvor:nadlanu.com
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter