Izvor:
21.09.2019 u 20:05
0

ATLETIČARI UKAZUJU: Pet najčešćih grešaka koje pravite prilikom trčanja!

Nije važno da li smo početnici ili učestvujemo u ozbiljnim maratonima – povrede se mogu dogoditi bilo kome. Pa kako trčati da ne biste bili povređeni?

Evo nekoliko saveta.

Prvo: bez zagrevanja

Nedostatak zagrevanja pre trčanja je poput klizanja bez klizaljki. Pravilno pripremljene klizaljke trebalo bi da osiguraju nesmetanu vožnju, tako da nas zagrevanje treba zaštititi od mogućih povreda. Trening se može završiti ozbiljnom povredom, pa je vredno posvetiti desetak nešto minuta dobrom opuštanju i zagrevanju svih mišićnih grupa. Pored toga, da biste izbegli povrede, vredno je ojačati zglobove. U tom cilju, posegnite za preparatima koji se preporučuju fizički aktivnim ljudima.

Drugo: pogrešna tehnika trčanja

Prava tehnika trčanja je pola bitke. Iako je trčanje sa rukama stisnutim u pesnice prilično tipičan način, ovakav stav trkaču ne donosi bolje rezultate. Da ne bismo ometali trčanje, opustimo ruke, držimo ih pod uglom od 90 stepeni i zamahnemo. Ne trčite s glavom prema dole. Gledajući u noge otežavamo disanje, brže se umaramo i preopterećujemo vratni segment.

Treće, neadekvatna ishrana

Zapamtite, uz veliki fizički napor, povećava se naša potražnja za hranljivim sastojcima. Potrudimo se da naš tanjir sadrži voće, povrće, žitarice i makarone od celog zrna. Bacimo peciva, nezdravi čips ili slatke napitke. Jedemo češće i semenke bundeve zahvaljujući kojima ćemo se brže regenerisati. Nedostatak unosa tečnosti može izazvati dehidraciju, zbog čega treba posegnuti za pićem čak i kada trčimo manje od 30 minuta.

Četvrto: ne trčite ukoliko se ne osećate dobro

Na našu trenutnu sposobnost trčanja utiču mnogi faktori, uključujući blagostanje, vremenske prilike ili stresan dan na poslu. To što smo juče uspeli da pretrčimo istu dužinu rute za manje vremena nego danas ne znači da radimo nešto pogrešno. Usredsredimo se na pravu tehniku i ono što signalizuje naše telo. Podsetimo se da mišićima takođe trebaju slobodni dani za regeneraciju, kao i treninzi za jačanje celog tela, koje možemo raditi sami ili u teretani.

Peto: neprikladna obuća

Patike su zaista vrlo važan element opreme trkača. Ne kupujte ih pod uticajem popusta, najbolje je otići u specijalizovanu prodavnicu, gde će se model patika uskladiti sa oblikom stopala, mestom na kome baziramo telesnu težinu, kao i sa vrstom odabrane opreme. Za trčanje po tvrdoj podlozi trebalo bi da se odlučite za patike koje nude minimalni nivo amortizacije.

Ženski Magazin
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter