Izvor:
21.10.2019 u 19:20
0

ČUDESNA VEŽBA: Da li ste znali da postoji poza koja pomaže u prevenciji oboljenja štitne žlezde? (FOTO)

Osim što pomaže da se osećamo dobro i podstiče balans tela i uma, joga je i prevencija za mnoga oboljenja, pa tako i za bolest štitne žlezde.

Postoje određene joga asane, odnosno poze koje podstiču normalno funkcionisanje tiroide i vraćaju štitnu žlezdu u ravnotežu. Jedna od najdelotvornijih je Matsyasana, tj. položaj ribe.

U ovom položaju glava je zabačena unazad i isteže se prednja strana vrata. Asana se izvodi tako što ležite na leđima, skupljenih i ispruženih nogu, a zatim dižete grudni koš (ruke su savijene u laktovima) i podižete glavu tako da pogledate u nožne prste (udah), a zatim glavu savijate unazad (izdah). Potrudite se da ostanete u položaju 15 do 30 sekundi, ali vežbu radite onoliko koliko to vašem telu prija.

Postoje razne varijacije ove vežbe. U nekim slučajevima noge su savijene ili su ruke skupljene ispred grudnog koša. Počnite prvo sa osnovnim položajem, a zatim istražujte onoliko koliko vam telo dozvoljava.

Pored toga što je lekovita za štitnu žlezdu, položaj ribe preporučuje se kod zatvora, teškoća pri disanju, bolnih menstruacija, slabosti, anksioznosti i radi eliminisanja blagih bolova u leđima.

Sa ovom vežbom treba da budu oprezne osobe koje imaju previše visok ili nizak pritisak, kao i oni koji pate od migrena. U svakom slučaju, pre primene vežbe konsultujte se sa stručnjakom.

Izvor: Lovesensa.rs
Foto: Yogajournal/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter