Izvor:
01.11.2017 u 16:55
0

PRIPREMITE SE ZA FIZIČKU AKTIVNOST: Najbolje vežbe istezanja koje možete raditi svaki dan!

Posle duge pauze važno je da se telo postepeno pripremi za fizičku aktivnost.

UKOLIKO duži vremenski period niste bili fizički aktivni savet je da pre početka bavljenja bilo kojim oblikom rekreacije mišiće i zglobove pripremite jednostavnim vežbama razgibavanja. Njih bi trebalo da radite svakodnevno u vreme kada ste najopušteniji ili kada vam obaveze dozvoljavaju.

Predložene vežbe razgibavanja istežu mišiće, tetive i ligamente, a istovremeno poboljšavaju cirkulaciju. Efekat će biti potpuniji ako pri njihovom izvođenju opušteno i ujednačeno dišete. Pravilno se diše kroz nos. Udahom se prvo ispunjava grudni deo, a na kraju stomačni. Izdahom se vazduh prvo izbacuje iz stomaka, a na kraju iz grudi. Disanje treba da je ravnomerno bez prekida i u ritmu koji vam odgovara.

KOLENIMA GORE-DOLE

SEDITE na pod, noge savijte u kolenima tako da vam se tabani dodiruju i obuhvatite ih rukama. Pravilno dišući pomerajte kolena gore-dole, kao kada leptir maše krilima. Pokret treba da je kontrolisan, tačnije da ne odižete sedalni deo od poda i da za podizanje i spuštanje kolena koristite mišiće karlice. Leđa su sve vreme prava.

OKRETANjE IZ "TURSKOG SEDA"

ZAUZMITE položaj "turskog seda", ispravite leđa, zategnite mišiće stomaka i ravnomerno i duboko dišite. Lagano se okrenite u stranu stavljajući ruku na suprotno koleno dok se drugom pridržavate iza leđa. Ostanite u tom položaju desetak sekundi, a zatim ponovite vežbu okretom u drugu stranu.

"OTVARANjE" GRUDNIH MIŠIĆA

ZAUZMITE položaj "turskog seda", pa pokušajte da spojite ruke iza leđa, pri tome leđa bi trebalo da ostanu ispravljena i da se ne pomeraju noge i sedalni deo. Ukoliko ne možete da spojite prste ruku iza leđa nemojte se siliti. Ova vežba je značajna, jer otvara mišiće grudi i poboljšava disanje.

ISTEZANjE NOGU

IZ sedećeg položaja opružite i raširite noge. Da biste istegli i razgibali mišiće nogu savijajte se grudima ka sredini, ali se trudite da pritom ne savijate noge u kolenima, a da vam leđa ostanu prava i stomak zategnut. Prilikom izvođenja vežbe treba da osetite blago zatezanje mišića nogu. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi, a zatim "šetajući" dlanovima po podlozi težite grudima ka jednom, a zatim i drugom kolenu.

OPUŠTANjE

Vežbe razgibavanja završite ležanjem na podlozi, a da bi efekat opuštanja bio još bolji kolena savijte u jednu stranu, a ruke u suprotnu, zatim ruke premestite u drugu stranu, a kolena opet u suprotnu. Ovu vežbu opuštanja možete da uradite onoliko puta koliko vam prija, jedino što je važno je da duboko dišete, za šta je neophodno da je prostorija u kojoj vežbate ispunjena čistim vazduhom.

Izvor: Većernje Novosti
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter