Izvor:
13.12.2017 u 21:15
0

SREĆNI I ZDRAVI: Joga budi životnu radost!

Kada naš um obuzme depresija, teško nam je da sakupimo energije da obavimo čak i jednostavne stvari. Mnogi traže alternativne metode za prevazilaženje depresije, jer lekovi ne mogu da budu trajno rešenje. Praktikovanje joge predstavlja jednostavan način da obnovimo vitalnost i entuzijazam u životu, jer ono budi unutrašnje izvore energije.

Savremena proučavanja su potvrdila ono što su praktikanti joge oduvek znali: da joga poboljšava stanje uma i tela. Jedna studija Univerziteta Toronto pokazala je da su pacijenti koji su koristili terapiju redukcije stresa i relaksacije kao dodatak lekovima ređe ponovo zapadali u depresiju u odnosu na one koji su koristili samo lekove. Nekoliko studija indijskog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje i neurologiju pokazala je da su pacijenti koji su koristili vežbe dubokog disanja imali znatna poboljšanja.

Duboko disanje revitalizuje
Tehnike dubokog disanja spadaju u fundamentalnu praksu joge. Kad naučimo da dišemo polagano i duboko, počinjemo da dovodimo mnogo veću količinu kiseonika do naših mišića i organa. Kompletan i dubok izdah pročišćuje telo jer izbacuje iz tela toksine koji se nagomilavaju tokom loših stanja tela i uma. Koncentracija na disanje pomaže da se usredsredi um, što je veoma bitan element u prevazilaženju potištenosti.

Osim vežbi dubokog disanja, joga uključuje i položaje koji poboljšavaju cirkulaciju svakog dela tela. To unapređuje telesno zdravlje na mnogo načina, uključujući i bolje funkcionisanje imunog i nervnog sistema. Redovna praksa joge takođe poboljšava varenje i pokrete zglobova. Kod osoba koje su hronično potištene, ovo je od vitalne važnosti, jer depresija inhibira funkcionisanje mnogih sistema tela. Pored procesa revitalizacije tela pomoću joge uklanjaju se i neke štete koje je nanela depresija. Kad telo počne da se fizički isceljuje, postaje lakše da se prevaziđu mentalne prepreke.

Jedna od možda najvećih dobrobiti od joge je lakoća sa kojom se postižu rezultati. Depresija je karakteristična po tome što je osobi koji zahvati teško da upražnjava normalne aktivnosti. Čak i nekoliko minuta joga vežbanja dnevno može da ima pozitivan efekat, i da stvori motivaciju da to postane redovna praksa. Kako se poboljšavaju mentalna jasnoća i fizička energija, postaje lakše da se joga vežba malo duže.

Redovna praksa za kvalitetnij život
Kad nas uhvati potištenost, često upadnemo u začaran krug, iz koga izgleda kao da ne možemo da izađemo. Time što usredsređuje i pročišćuje mentalnu sferu i poboljšava funkcionisanje uma i tela, joga nam pomaže da ugledamo svetlost na kraju tunela.

I naravno, nema potrebe da čekamo da nas zahvati potištenost da bismo vežbali jogu. Redovno praktikovanje joge i meditacije podići će kvalitet našeg celokupnog života, time što nam donosi unutrašnju smirenost i radost. Ako svakog jutra posvetimo 15-20 minuta svog vremena da uradimo kompletnu seriju asana pod nazivom Pozdrav Suncu (vidi kompletna uputstva na ovom sajtu u poglavlju Joga) i nekoliko jednostavnih vežbi koncentracije i meditacije na dah, čitav dan će nam izgledati svetliji i lepši.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter