Izvor:
12.07.2016 u 22:58
0

VEČITA DILEMA: Da li je bolje trčanje ili brzo hodanje?

Postoji debata oko toga da li je brzo hodanje bolje i efikasnije od trčanja. Stručnjaci još uvek nisu otkrili tačan odgovor jer sve zavisi od pojedinca. Ono što treba da znate jeste da svaka vežba ima svoje prednosti i mane. U obzir morate uzeti svoj cilj, starosno doba i telesnu težinu jer nije svaka vežba za svakoga i neće svaka vežba postići iste rezultate.

Ono što je jako važno jeste da treba započeti polako i postepeno povećavati vreme i intenzitet vežbanja. Ako patite od bilo kakvih medicinskih stanja, svakako se posavetujte s lekarom pre početka svakodnevnog vežbanja.

Efikasnost

Veliki broj ljudi smatra da trčanje troši više kalorija, što i jeste istina. Ipak, nije sve tako jednostavno kada je u pitanju brojanje kalorija. Brzina je važan faktor.

Ako trčite polako, a brže hodate, to znači da ćete brzim hodanjem potrošiti više kalorija. Takođe, ako ste u stanju da hodate duže, a trčite kraće, moguće je da ćete hodanjem potrošiti više kalorija. Stručnjaci ističu da je za potrošnju kalorija najbolja kombinacija trčanja i hodanja. Kako bismo ravnopravno upoređivali trčanje i hodanje, obe aktivnosti se moraju odvijati pri istoj brzini i udaljenosti. Kada bi svi faktori bili na jednak način zadovoljeni, trčanje bi "pobedilo".

Ipak, efikasnost brzog hodanja možete značajno povećati nošenjem tegova za noge i ruke. Takođe probajte da hodate što brže i duže, jer ćete na taj način povećati potrošnju kalorija. Što se tiče prednosti za zdravlje srca i krvnog sistema, obe vrste vežbi su jednako efikasne jer ubrzavaju rad srca, disanje i podstiču znojenje.

Rizici

Brzo hodanje sa sobom nosi znatno manje rizika od nastanka povreda u odnosu na trčanje. Sigurno je za sve osobe, nezavisno od uzrasta, pola i telesne težine. Brzo hodanje se čak smatra jednom od najbezbednijih vežbi. Trčanje, s druge strane, povećava rizik od nastanka povreda, naročito na području kolena.

Trčanje je vežbanje jačeg intenziteta, u odnosu na brzo hodanje, i ne preporučuje se osobama koje pate od medicinskih stanja kao što su bolovi u leđima ili kolenima. Rizik od nastanka povreda tokom trčanja možete značajno smanjiti ako ćete uložiti u kvalitetne patike i odabrati dobru površinu za trčanje. To može biti staza za trčanje, travnata površina bez rupa ili beton.

Happytv.tv
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter