parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

VEČITA DILEMA: Da li je bolje trčanje ili brzo hodanje?


 

Postoji  debata oko toga da li je brzo hodanje bolje i efikasnije od trčanja. Stručnjaci još uvek nisu otkrili tačan odgovor jer sve zavisi od pojedinca. Ono što treba da znate jeste da svaka vežba ima svoje prednosti i mane. U obzir morate uzeti svoj cilj, starosno doba i telesnu težinu jer nije svaka vežba za svakoga i neće svaka vežba postići iste rezultate. 

Ono što je jako važno jeste da treba započeti polako i postepeno povećavati vreme i intenzitet vežbanja. Ako patite od bilo kakvih medicinskih stanja, svakako se posavetujte s lekarom pre početka svakodnevnog vežbanja. 

Efikasnost 

Veliki broj ljudi smatra da trčanje troši više kalorija, što i jeste istina. Ipak, nije sve tako jednostavno kada je u pitanju brojanje kalorija. Brzina je važan faktor. 

Ako trčite polako, a brže hodate, to znači da ćete brzim hodanjem potrošiti više kalorija. Takođe, ako ste u stanju da hodate duže, a trčite kraće, moguće je da ćete hodanjem potrošiti više kalorija. Stručnjaci ističu da je za potrošnju kalorija najbolja kombinacija trčanja i hodanja. Kako bismo ravnopravno upoređivali trčanje i hodanje, obe aktivnosti se moraju odvijati pri istoj brzini i udaljenosti. Kada bi svi faktori bili na jednak način zadovoljeni, trčanje bi "pobedilo".

Ipak, efikasnost brzog hodanja možete značajno povećati nošenjem tegova za noge i ruke. Takođe probajte da hodate što brže i duže, jer ćete na taj način povećati potrošnju kalorija. Što se tiče prednosti za zdravlje srca i krvnog sistema, obe vrste vežbi su jednako efikasne jer ubrzavaju rad srca, disanje i podstiču znojenje. 

Rizici 

Brzo hodanje sa sobom nosi znatno manje rizika od nastanka povreda u odnosu na trčanje. Sigurno je za sve osobe, nezavisno od uzrasta, pola i telesne težine. Brzo hodanje se čak smatra jednom od najbezbednijih vežbi. Trčanje, s druge strane, povećava rizik od nastanka povreda, naročito na području kolena. 

Trčanje je vežbanje jačeg intenziteta, u odnosu na brzo hodanje, i ne preporučuje se osobama koje pate od medicinskih stanja kao što su bolovi u leđima ili kolenima. Rizik od nastanka povreda tokom trčanja možete značajno smanjiti ako ćete uložiti u kvalitetne patike i odabrati dobru površinu za trčanje. To može biti staza za trčanje, travnata površina bez rupa ili beton. 

Happytv.tv
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak 22.1.2018.
04:30 Dobro jutro Srbijo
07:55 Vesti
08:00 TOP - SHOP
08:15 Dobro jutro Srbijo
10:40 PINK
10:55 Vesti
11:00 Parovi Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:10 Parovi Jutarnja kafica
14:00 Beni Afet serija FINAL
14:55 Parovi - Live
16:15 Posle rucka
17:30 Telemaster
18:05 Kviz: Naslovna strana
18:30 UPOZNAJTE PAROVE
19:55 Bingo
20:30 UPOZNAJTE PAROVE
20:55 Ćirilica - Predsednik Aleksandra Vučić
23:05 Parovi - Parograf