Izvor:
31.12.2017 u 20:10
0

SPAVATE I MRŠAVITE: Trening iz snova!

Dan Henderson, fitnes trener svih trenera, otkrio je kako trošiti kalorije dok spavate, a sama teza potkrepljena je i sa naučne strane.

Šta ako postoji način na koji možete sagoreti masnoće, istovremeno poboljšati mišićni tonus i stanjiti struk?

Zvuči kao trening iz snova?

Pa, velika vest je da taj način zaista postoji i pritom ne uključuje gomile nedokazanih lekova, magičnih formula ili pak neku vrstu mesečarenja. Naime, ovi spomenuti rezultati mogu se postići tehnikom treninga HIIT (high intensity interval training) – način vežbanja koji poboljšava kompoziciju tela i kardiovaskularnog sistema.

Ono što će vam se još dopasti jeste da HIIT ne uključuje besomučno vežbanje za željeni rezultat. HIIT zapravo uključuje trening visokog intenziteta u vrlo kratkom razdoblju, pri čemu neverovatne rezultate možete ostvariti u svega 90 minuta vežbanja nedeljno.

Svemu tome u prilog ide i nauka koja je podržala ovu tezu i raznim studijama je dokazano kako je HIIT učinkovitiji za topljenje masnoća od kontinuiranog vežbanja, kao što je na primer trčanje. Korist spomenute tehnike nastupa zapravo nakon što je sam trening završen.

Na primer, kada trčite, vaše kalorije se troše, ali kada stanete, to se zaustavlja, dok je kod HIIT-a suprotno. Vaš metabolizam velik broj sati nakon treninga radi punom parom, što znači da se vaše kalorije sagorevaju i dok spavate.

Ali, šta zapravo uključuje jedan takav trening.

Ne brinite, nije vam potrebna silna oprema, samo recimo neki park u blizini, stepenice, uzbrdica i razumevanje same tehnike. Ključ treninga je, podsećamo, visok intenzitet.

HIIT trening bi se sastoji od zagravanja u periodu od pet do deset minuta kako bi se smanjio rizik od potencijalnih povreda.

Vežbe koje izvodite neka budu u intervalima od 30 do 120 sekundi, dok bi vam i pauze trebale biti u jednakom trajanju.

Ukupno vežbanje, koje ne uključuje zagrevanje i istezanje, ne bi smelo biti duže od 20 minuta. Neke od vežbi mogu biti: 400 metara sprint, penjanje uzbrdo, preskakanje preko kutija, preskakanje vijače… Naravno, nemojte zaboraviti i na izdržaj (plank).

Kurir-stil.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter