TRENING SA OPTEREĆENJEM: Ženama neophodan ovakav vid treninga kako bi izgledale dobro!

Iako se intenzivni treninzi pod opterećenjem smatraju muškom disciplinom, kada je treniranje u pitanju, ipak je i ženama neophodan ovakav vid treninga kako bi izgledale dobro, a prednost ovakvog treninga jeste taj što najefikasnije topi masne naslage u kritičnim zonama.

Treninzi sa opterećenjem su se do sada pokazali kao najefikasniji u borbi sa masnim naslagama, naročito u predelu stomaka.

Iako 30 minuta kardioaktivnosti sagori više kalorija nakon 30 minuta vežbanja pod opterećenjem, treniranje pod opterećenjem vam omogućava da kalorije nastave da sagorevaju i nakon završenog vežbanja.

Razlog tome je što je mišić metabolički aktivniji od masnog tkiva pa zahteva više kalorija i energije, te mišić sagoreva kalorije čak i dok se odmarate. Dobra vest je da mišiće možete ojačati tako što ćete se upustiti u neku vrstu treninga pod opterećenjem ili jednostavno dizati tegove.

Trening sa opterećenjem je pojam koji podrazumijeva korišćenje neke vrste tereta, mašina ili sopstvene težine prilikom vežbanja.

Istina je da vežbe iz ove grupe treninga, kada se pravilno izvode, povećavaju snagu ali to ne znači da obavezno imaju vidljivog efekta i na veličinu mišića. Jedino što je apsolutno tačno je da više mišićne mase u telu povećava potrošnju kalorija i ubrzava proces mršavljenja.

Iako većina žena izbegava dizanje tegova  trebalo bi da znaju da dizanje tegova pospešuje mišićni rast poznat kao “miogenski” mišićni rast. Ovakav rast povećava masu i gustinu mišića, što im daje oblik koji se zadržava i nakon što napustite teretanu.

Svrha treninga pod opterećenjem jeste progresivno vežbanje mišića koristeći težinu svog tela ili male tegove dok se izvode čučnjevi, iskoraci  ili sklekovi.

Trening sa opterećenjem povećava snagu, brzinu i eksplozivnost tela, kao i njegovu fleksibilnost. Jača srce, intenzivira metaboličke nivoe i normalizuje krvni pritisak, te pomaže u prevenciji mnogih bolesti, poput osteoporoze.

 

Izvor: Nezavisne.com
Foto: instagram/sommerray

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost