OBRATITE PAŽNJU: Ove 3 velike greške mnogi prave kada rade trbušnjake!

Iako svi rekreativci, kojim god sportom se bavili, rade neke vežbe za trbušnjake, najčešće prave ove 3 greške zbog kojih trbušni mišići nisu optimalno razvijeni:

Vežbanje bez opterećenja

Trbušni mišići su kao i svaki drugi te ih je potrebno podvrgnuti opterećenjima kako bi ih stimulisali na rast i razvoj. Težina vlastitog tela neće biti dovoljna za maksimalan učinak. Vežbate li već neko vreme sigurno možete napraviti puno ponavljanja klasičnih trbušnjaka, ali cilj je zadržati serije u rasponu od 8-15 ponavljanja, što najbolje stimuliše povećanje mišića, a bez dodatnog opterećenja te serije će biti prelagane za adekvatnu aktivaciju mišića, stoga počnite raditi vežbe pri kojima možete koristiti dodatno vanjsko opterećenje (medicinke, đđ, utege, sajle...). 

Izvođenje istih vežbi

Trbušni zid se sastoji nekoliko mišića, a njihova uloga je različita, pa je potrebno raditi raznovrsne vežbe za dobre rezultate. Rekreativci obično rade uvek nekoliko istih vežbi te su i one vrlo slične jedna drugoj. Isprobajte razne vežbe za trbušne mišiće; vodite računa o tome da radite različite pokrete (prednja podizanja, bočna podizanja, podizanje donjeg dela tela...), ali i različite načine na koje ćete aktivirati mišiće (eksplozivna ponavljanja, koncentrirana ponavljanja, izdržaji...).

Vežbanje bez savijanja leđa

Kod velikog broja vežbi leđa moraju ostati ravna kako bi se sprečile moguće povrede, ali kada su u pitanju vežbe za trbušne mišiće, leđa se moraju savijati kako bi maksimalno aktivirali ti mišići. Ako leđa ostanu ravna, onda se telo savija u zglobu kuka, a mi želimo savijati telo u struku jer su za to zaslužni upravo trbušni mišići koji će tada biti snažno aktivirani. Kod velike većine vežbi za trbušne mišiće savijte leđa kao da želite prsa približiti kukovima. Vežbe radite koncentrirano, bez trzaja telom i zamaha rukama i sl., što smanjuje aktivaciju trbušnih mišića.

 

Izvor: kolektiv.me
Foto: Youtube Printscreen/Mode

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
11:58 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Parovi - Žurka
02:30 Parovi - Live