Izvor:
14.05.2018 u 22:24
0

STRUČNJACI SAVETUJU: Posle treninga jedite ovu hranu!

Pravilan i redovan trening, jednako je bitan kao i zdrava ishrana. Da bi vašem telu, nakog napornog treninga obezbedili sve ono što mu treba, morate znati kako pravilno da se hranite, tj.koje namirnice da konzumirate.

Nezavisno s kojim ciljem vežbamo, ishrana i trening moraju biti usklađeni. Treningom ćemo aktivirati i stimulisati razne sisteme u telu, a hranom moramo nadoknaditi potrošene i osigurati dodatne količine nutrijenata i energije za adaptaciju na trenažne stimulanse.

Bavite li se bilo kakvom aktivnošću koja nešto intenzivnije aktivira vaše mišiće, morate se pobrinuti da oni dobiju svoj glavni i jedini nutrijent za izgradnju i adaptaciju – protein. Ako pak ciljano trenirate i radite na izgradnji mišića i snage, svaki obrok u danu trebao bi sadržati neku proteinsku namirnicu. Isto tako, dete s velikim udelom proteina pokazale su se kao bolji izbor za mršavljenje, od onih s malim unosom proteina na dnevnoj bazi.

Upravo zato postoje mnogi dodaci prehrani na bazi proteina poput proteinskih čokoladica i shake-ova, koji se konzumiraju odmah po završetku treninga, kako bi vežbači brzo i jednostavno konzumirali proteine. Međutim, nakon toga vreme je za prvi konkretan obrok koji bi obavezno morao sadržati kvalitetnu proteinsku namirnicu.

Kvalitet proteinske namirnice, zavisi o profilu aminokiselina koje sadrži, brzini apsorpcije i nekim ostalim faktorima, a evo koje su najbolje namirnice koje će vam osigurati kvalitetne proteine nakon treninga:

Proteini životinjskog porekla – poželjno je odabirati "čiste" delove mesa koji su manje masni, a iz te kategorije najbolje je jesti:

– piletinu

– govedinu

– ribu

– jaja

Proteinske namirnice biljnog porekla, nešto su siromašnijeg proteinskog sastava u poređenju sa onima životinjskog porekla, a evo koje možete uvrstiti u obrok nakon treninga:

– grašak

– soja

Izvor: kolektiv.me
Foto: Twitter/Aktivni.si‏

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter