STRUČNJACI SAVETUJU: Posle treninga jedite ovu hranu!

Pravilan i redovan trening, jednako je bitan kao i zdrava ishrana. Da bi vašem telu, nakog napornog treninga obezbedili sve ono što mu treba, morate znati kako pravilno da se hranite, tj.koje namirnice da konzumirate.

Nezavisno s kojim ciljem vežbamo, ishrana i trening moraju biti usklađeni. Treningom ćemo aktivirati i stimulisati razne sisteme u telu, a hranom moramo nadoknaditi potrošene i osigurati dodatne količine nutrijenata i energije za adaptaciju na trenažne stimulanse.

Bavite li se bilo kakvom aktivnošću koja nešto intenzivnije aktivira vaše mišiće, morate se pobrinuti da oni dobiju svoj glavni i jedini nutrijent za izgradnju i adaptaciju - protein. Ako pak ciljano trenirate i radite na izgradnji mišića i snage, svaki obrok u danu trebao bi sadržati neku proteinsku namirnicu. Isto tako, dete s velikim udelom proteina pokazale su se kao bolji izbor za mršavljenje, od onih s malim unosom proteina na dnevnoj bazi.

Upravo zato postoje mnogi dodaci prehrani na bazi proteina poput proteinskih čokoladica i shake-ova, koji se konzumiraju odmah po završetku treninga, kako bi vežbači brzo i jednostavno konzumirali proteine. Međutim, nakon toga vreme je za prvi konkretan obrok koji bi obavezno morao sadržati kvalitetnu proteinsku namirnicu. 

Kvalitet proteinske namirnice, zavisi o profilu aminokiselina koje sadrži, brzini apsorpcije i nekim ostalim faktorima, a evo koje su najbolje namirnice koje će vam osigurati kvalitetne proteine nakon treninga: 

Proteini životinjskog porekla - poželjno je odabirati "čiste" delove mesa koji su manje masni, a iz te kategorije najbolje je jesti: 

- piletinu

- govedinu

- ribu 

- jaja

Proteinske namirnice biljnog porekla, nešto su siromašnijeg proteinskog sastava u poređenju sa onima životinjskog porekla, a evo koje možete uvrstiti u obrok nakon treninga:

- grašak

- soja

 

Izvor: kolektiv.me
Foto: Twitter/Aktivni.si‏

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Kviz: Naslovna strana
11:55 Vesti
11:58 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:05 Serija: Suze moje sestre
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live