Izvor:
26.06.2018 u 16:16
0

INTERESANTNI PODACI O VEŽBANJU: Ovo su 10 zanimljivih činjenica o fitnesu!

Sve žene žele izvajano telo, a uz redovne treninge i dobru ishranu dolaze i rezultati.

Švedski fiziolog Per Olaf Astrad, stručnjak u oblasti praćenja efekata fizičke aktivnosti na zdravlje, istakao je da ne postoji biološka i psihička funkcija organizma na koju (odgovarajuća) fizička aktivnost ne deluje povoljno.

Ulaganjem vremena, novca, truda i izbegavanjem masne, pohovane hrane ili poroka činimo veliku stvar za sebe, ulažemo u sebe, ta investicija će nam se i u vreme ove velike krize sigurno isplatiti.

1. Nedavno istraživanje Svetske zdravstvene organizacije je pokazalo da je potrebno 150 minuta umerene fizičke aktivnosti nedeljno da bismo videli rezultat treninga, a na nama je da to vreme izdelimo kako nam odgovara.

2. Jutarnji treninzi su najbolji period dana za trening ako imate za cilj mršavljenje. Ujutru su zalihe glikogena na minimumu pa je samim tim i uključivanje masti u proces razgradnje znatno brže.

3. Studija koja je obuhvatila preko 60 hiljada odraslih osoba pronašla je da oni koji vežbaju imaju 30 odsto manje šanse od prevremene smrti.

4. Kafa je jedan od najboljih pre workout napitaka, dokazano ubrzava sagorevanje masti odnosno skraćuje vreme potrebno za uključivanje masti u proces razgradnje.

5. Da postoji vežba kojom bi se aktivirala celokupna muskulatura čoveka svaka osoba bi mogla da podigne oko 22500 kg. Samo mišići podkolenice odnosno listovi mogu podići po 400 kg, odnosno zajedno 800kg.

6. Jedna naučna studija nam je dokazala da je potrebno svega 2 minuta tri puta nedeljno trenirati visoko intenzivno, odnosno HIIT metodom (high interval intensity training) da biste poboljšali svoje kondicione ili kako kažu fitness performance, tu se pre svega misli na maksimalnu potrošnju kiseonika i toleranciju na laktate.

7. Trening snage je najbolji metod treninga za sagorevanje masti. Glavni razlog toga je aktivacija velikih grupa mišića pa samim tim i velika kalorijska potrošnja, znatno veća nego tokom kardio treninga.

8. Istezanje ili rastezanje je najbolji način da završite trening, na prvom mestu oporavlja a nakon toga i utiče na jače i kvalitetnije treninge u narednom periodu. Što veća amplituda pokreta tokom istezanja to je više energije elastične deformacije koja se oslobađa iz aktivne muskulature, tako oslobođena energija se akumulira u mišiće dajući vam osećaj snage nakon završenog treninga.

9.Vreme potrebno za oporavak posle vežbanja male grupe mišića, recimo bicipsa iznosi 24 sata, dok je primera radi nogama potrebno oko 72 sata za odmor nakon treninga što je čitava 3 dana.

10.Fokus u toku treninga na vežbu koju izvodite kao i na mišićnu grupu koja je opterećena povećava efikasnost i uticaj te vežbe na ciljani mišić dodatnih 20%, zato dok se trenira nema priče i mobilnog telefona.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter