Izvor:
23.07.2018 u 18:16
0

UMIRITE NERVNI SISTEM: Svako jutro popijte slanu vodu!

Minerali u slanoj vodi pomažu da se opustite i umirite nervni sistem. Takođe, pomaže u kontrolisanju hormona stresa, zbog čega ćete bolje spavati i telo će se odmoriti.

Na početku, ono što je važno da znate je da se za ove potrebe koristi isključivo himalajska so, koja je poznata zbog svojih kvaliteta i smatra se da je to najčistiji oblik soli jer se ni na koji način ne obrađuje.

Za razliku od soli koju inače koristimo, himalajska so je bogata jodom, a rozikastu boju ima zbog pristustva gvožđe-oksida. Smatra se da ova so sadrži 84 minerala u sebi!

Da bi sve te minerale uneli, sve više ljudi himalajsku so rastvara u vodi i pije je ujutru, na prazan stomak. Evo zašto je to dobro.

Prirodni elektroliti

Sa naučne tačke gledišta, slana voda je bogata elektrolitima, koji su veoma važni za zdravlje. Kada se voda i so pomešaju, negativni joni molekula vode kombinuju se sa pozitivnim jonima soli i obrnuto. Na ovaj način se oni električno pune, zbog čega se uneseni minerali veoma lako apsorbuju u telo. To pomaže u održavanju balansa tečnosti u telo tako što se šalje signal iz jedne ćelije u drugu, a pomaže i bubrezima u izbacivanju toksina.

Nutricionista dr Andžu Sud kaže da se na ovaj način unose veoma važni minerali u organizam, ali naglašava da slanu vodu ne bi trebalo da piju osobe koje imaju disbalans soli, minerala ili vitamina, kao ni oni koji imaju hipertenziju.

"Slana voda obezbeđuje balans elektrolita u organizmu. Sudeći prema ajurvedskoj medicini, verzuje da se na ovaj način ubacuje i pozitivna energija u telo i da poboljšava cirkulaciju“.

Hidrira telo

Slana voda sadrži važne elektrolite koji pomažu organizmu da normalno funkcioniše i da ima energije tokom celog dana. Pijenje obične vode takođe je dobro za zdravlje jer se i na taj način izbacuju toksini, ali se na taj način mogu izbaciti i važni minerali.

Prednost slane vode je što hidrira telo i obezbeđuje minerale koji bi se mogli izgubiti oslobađanjem toksina.

Obezbeđuje vitamine i minerale

Sigurno već znate koliko su vitamini i minerali važni za organizam – imaju različite uloge u regenerisanju tkiva, zarastanju rana, poboljšanju imunog sistema, jačanju kosti. Himalajska so u sebi ima tragove 84 različita minerala, a unošenje tih minerala kroz slanu vodu omogućava da ih organizam brže apsorbuje.

Čisti kožu

Jasno vam je da pomenuti brojni minerali pomažu u borbi protiv problema sa kožom. Na primer, cink pomaže u regenerisanju tkiva i sprečava pojavu akni. Jod i hrom pomažu u borbi protiv kožnih infekcija, a sumpor kožu održava glatkom i čistom.

Bolji san

Minerali u slanoj vodi pomažu da se opustite i umirite nervni sistem. Takođe, pomaže u kontrolisanju hormona stresa, zbog čega ćete bolje spavati i telo će se odmoriti.

Za bolje varenje

Slana voda aktivira pljuvačne žljezde. Himalajska so takođe stimuliše hlorovodoničnu kiselinu i određene enzime koji pomažu metabolizmu da "razbije" proteine. Dobro deluje i na jetru i sistem za varenje uopšteno.

Kako se priprema slana voda

U teglicu sa plastičnim poklopcem sipajte četvrtinu himalajske soli, a ostatak ispunite vodom. Zatvorite, promućkajte i ostavite da stoji preko noći. Ukoliko se sva so ne rastvori do ujutru, ostavite još malo da stoji. Kada se sva so rastvori, napitak je spreman za piće – svakog jutra jednu kašičicu te slane vode sipajte u čašu, dodajte običnu vodu sa slavine (sobne temperature) i popijte.

Dakle, iako se čini da je slana voda odličan napitak za početak dana, ne bi trebalo da počnete da je pijete pre nego što se posavetuje sa lekarom, a posebno ako imate nekih hroničnih zdravstvenih problema, poput visokog krvnog pritiska ili dijabetesa.

Izvor: Kurir
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter