Izvor:
03.08.2018 u 13:27
0

BOGATSVO MASLINOVOG ULJA: Šta se dešava kada ga redovno koristite?

Samo jedna kašika maslinovog ulja dnevno, pogotovo ako ga koristite umesto drugih, lošijih masnoća, veoma se povoljno odražava na opšte zdravlje. Evo kako.

Smanjuje se šteta od slobodnih radikala.Maslinovo ulje je bogato polifenolima, kao i vitaminom E, koji su poznati po svom antioksidansnom delovanju. Zato ono pomaže da se smanji oksidativni stres u organizmu.
Snižava se krvni pritisak. Istraživanjima je utvrđeno da oleinska kiselina, mononezasićena masnoća koju maslinovo ulje sadrži, snižava krvni pritisak, što je dobra prevencija od srčanog i moždanog udara. Nekoliko istraživanja je utvrdilo da je kod osoba koje konzumiraju dosta maslinovog ulja manji procenat moždanog udara.
Poboljšava se holesterol. Konzumacija maslinovog ulja pomaže da se podstakne proizvodnje dobrog holesterola. Uopšte, populacija u krajevima gde je maslinovo ulje u redovnoj upotrebi u kulinarstvu pokazuje manji procenat srčanih oboljenja nego u drugim krajevima.
Poboljšava se rad mozga. Istraživanja su takođe pokazala da redovna konzumacija maslinovog ulja doprinosi boljem radu mozga, posebno u pogledu pamćenja i učenja. To znači da maslinovo ulje može da bude dobro preventivno sredstvo protiv Alchajmerove bolesti i sličnih degenerativnih oboljenja mozga.
Smanjuje se rizik od raka. Pregled brojnih objavljenih istraživanja o maslinovom ulju pokazao je da je kod osoba koje konzumiraju dosta maslinovog ulja za 34% manji rizik od nastanka bilo koje vrste raka, a posebno raka dojke, nego kod onih koji konzumiraju malo maslinovog ulja. Veruje se da su za to zaslužna polifenolna jedinjenja koja maslinovo ulje sadrži.
Prolepšava se koža. Lokalno primenjeno na kožu, maslinovo ulje blagotvorno deluje na suvu kožu, smanjuje upale i uopšte daje koži lepši izgled.

Koliko je dovoljno
Stručnjaci kažu da je jedna kašika maslinovog ulja dnevno idealna. U svakom slučaju, ukoliko ste koristili rafinisana biljna ulja, dobra je ideja da ih zamenite hladno ceđenim ekstra devičanskim maslinovim uljem. Ono možda jeste prilično skuplje, ali je zato neuporedivo zdravije. Najbolje je da ga koristite termički neobrađeno – na primer, da njime prelijete salatu. Međutim, maslinovo ulje je sasvim dobro i za termičku obradu namirnica, pošto ima relativno visoku tačku dimljenja, kako su pokazala novija istraživanja. Dakle, zabluda je da maslinovo ulje zagrevanjem gubi svoje korisne osobine ili čak postaje štetno, kao što neki misle.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter