MOGU BITI ZAGAĐENE PESTICIDIMA: Ove namirnice će vam pomoći da jagode i maline najbolje operete!

Voće i povrće sve je veći izvor ostataka pesticida, a jedan od indikatora zagađenosti organizma pesticidima je majčino mleko u kojem je pronađen velik deo toksina.

Ovi toksini mogu biti vrlo opasni ako se dobro ne operu iz namirnica. Oni se nakupljaju u organizmu i vrlo se teško čiste iz njega a kada se nakupe u organizmu mogu izazvati autoimuna oboljenja, kao i hronične bolesti, na što upozorava i Svetska zdravstvena organizacija. 

Prema količini toksina na vrhu su breskva, jabuka, paprika, trešnja, višnja i nektarine. Maline su na desetom, a jagode na dvanaestom mestu. 

Voće je zato potrebno temeljno oprati, a pritom je najbolje koristiti sirće i sodu bikarbonu. Alkoholno sirće izvrstan je za ubijanje svih štetnih mikroba na voću. Soda bikarbona je zbog sastava dobro sredstvo za izvlačenje štetnih toksina iz voća, što je potvrdila i nova studija Univerziteta u Masačusetsu.

Voće se prvo ostavi u sirćetu dvadeset minuta a nakon toga se može malo isprati i ostaviti u mešavini sode bikarbone i vode.

 

Izvor: kolektiv.me
Foto: Twitter/ivanapalikuca

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost