Izvor:
06.09.2018 u 13:16
0

BLAGODETI BUNDEVINOG ULJA: 8 neoborivih dokaza!

Od davnina je poznato po protivupalnom i diuretskom efektu.

Kraljevski status među uljima tradicionalno ima maslinovo, ali za njim nimalo ne zaostaje bundevino ulje – superhranjivo, lekovito, aromatično i antistresno!

Dobija se od semenki uljane bundeve (Cucurbita pepo), koje obiluju mineralima, vitaminima, proteinima i nezasićenim masnim kiselinama.

Najkvalitetnije bundevino ulje nastaje postupkom hladnog ceđenja kojim je očuvana sva hranjiva vrednost ove supernamirnice. Najbolje je konzumirati ga u prirodnom obliku, bez termičke obrade, kako biste sačuvali sve hranjive materije.

Pročitajte i top 8 razloga zašto je bundevino ulje broj 1!

1. Bogato je oleinskom kiselinom koja snižava "loš" LDL holesterol i štiti od srčanih bolesti.

2. Dragocen izvor vitamina D, E i K, kao i magnezijuma, gvožđa, mangana, bakra, cinka i selena. Bakar i mangan važni su za otpornost organizma na stres.

3. Bundevino ulje prirodni je "antidepresiv" zato što obiluje glutaminskom kiselinom koja učestvuje u stvaranju serotonina, takozvanog hormona sreće.

4. Od davnina je poznato po protivupalnom i diuretskom efektu.

5. Podstiče rad bubrega, ublažava upale mokraćnog sistema, olakšava tegobe s prostatom.

6. Poboljšava probavu, čisti creva od parazita i pomaže kod kolitisa i sindroma iritabilnog creva.

7. Bundevino ulje može se koristiti za masažu jer hrani i neguje kožu, a pogodno je i za negu korena kose.

8. Veoma je cenjeno u kulinarstvu jer ima bogatu aromu koja odlično oplemenjuje slana i slatka jela. Najčešće se dodaje salatama, a i izvrsno je i u sosovima, varivima, jelima s povrćem i mesom, ali i kolačima.

Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter