MISLILI STE DA SU PROBIOTICI ZDRAVI: Evo šta je prava istina!

Grupa naučnika tvrdi da probiotici, često zvani kao "dobre bakterije" nisu tako zdravi kao što smo mislili.

Šta se dešava u našem organizmu kada konzumiramo probiotike, pokazali su nam istraživanja naučnika iz Izrale koji su detaljnom analizom proučili šta se tada dešava u stomaku.

Iako smatramo probiotike zdravim, rezultati su pokazali da nemaju veliki uticaj na naš organizam. 

Autor studije Eran Elinav kaže da je osnovni cilj ove studije bilo utvrđivanje i delovanje probiotika koje kupujemo u supermarketima na ljudski organizam.

Tim na naučnom institutu Vajzman je napravio sopstveni koktel probiotika koristeći 11 vrsta bakterija koje su prepoznate kao dobre bakterije, uključujući Lactobacillus and Bifidobacteriju.

Probiotik je pilo 25 zdravih dobrovoljaca tokom jednog meseca. Zatim su im uzeli uzorke s više mesta, od trbušne duplje do tankog i debelog creva.

Cilj im je bio da provere da li su se bakterije uspešno naselile i da li su dovele do nekakvih promena u aktivnostima creva.

U većini slučajeva su se bakterije kratko zadržale u probavnom sistemu pre nego što su ih "pregazili" naši sopstveni mikrobi. Doktor Eran Elinav kaže da je stoga pogrešno očekivati da će gotov probiotik jednako delovati na sve.

Elinav je istakao da bi probiotici u budućnosti trebalo da se prave prema potrebama individualnih pacijenata, jer je ovakvo njihovo konzumiranje potpuno beskorisno.

Rezultati, ove studije opisani su u časopisu "Cell".

 

Alo.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost