VAŽAN ZA NAŠ ORGANIZAM: Ovaj vitamin je preko potreban!

 

Mnogi od nas i ne znaju koliko je vitamin D3 važan za naš organizam.

Jedan od najvažnijih vrednosti koje naš organizam treba kako bi normalno funkcionisao jestevitamin D3.

Najčešće ga povezujemo sa suncem jer ga naše telo u najvećim količinama i dobija izlaganjem suncu,  ali priča oko vitamina D3 puno je složenija.

Procenjuje se da više od milijarde ljudi širom sveta ima niske koncentracije vitamina D.

Za razliku od ostalih vitamina, Vitamin D3 može da se  sintetizuje putem kože i uz pomoć UVB zračenja. Potreban nam je za apsorpciju kalcijuma iz creva kako bi u detinjstvu izgradili čvrste kosti, a u kasnijoj životnom periodu ih očuvali, kaže magistar nutricionizma Tena Blažok.

Iako se vitamin D najčešće povezuje s održavanjem zdravlja koštano – mišićnog sastava, pokazalo se da njegova biološka svojstva sežu mnogo dalje.

Tako se sve više otkriva njegova važnost u modulaciji rasta ćelija, u funkciji živaca, mišića i mozga, riziku od nekih neuroloških bolesti, smanjenju rizika od mnogih hroničnih bolesti, zaštiti od upala, kao i uopšte smanjenju smrtnosti.

Osim toga, pokazalo se da uzimanje vitamina D u obliku dodataka ishrani može biti korisno kod autoimunih i onkoloških bolesti, multiple skleroze, dijabetesa, hipertenzije, upalnih bolesti creva te za starije osobe zbog smanjenja rizika od padova.

Najbogatiji izvor vitamina D3 u jetishrani su ulja bakalarove jetre  i drugih masnih riba. Takođe, u grupu namirnica bogatih vitaminom D3 ubrajaju se riba (tuna, srdela, skuša, bakalar, haringa, losos), plodovi mora, gljive šitake, goveđa jetra i žumance jajeta. 

 

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost