Izvor:
13.09.2018 u 13:57
0

ISHRANA KAO TERAPIJA: Jesenje namirnice za imunitet!

Jutra su postala sveža, deca su se vratila u školu i u daljini možda možete da čujete zvuk testere za drva – jesen kuca na vrata. Iako je vreme još letnje, treba da pripremamo svoj imunitet za zimu, a evo koje namirnice nam u tome mogu pomoći.

Bundeva. Odlično se uklapa u deserte, ali od nje mogu da se prave i slane čorbe i variva. Puna je hranljivih materija koja jačaju odbranu organizma od bakterija i virusa – vitamina C, folata, cinka, antioksidanasa, beta karotina, pa čak i zdravih omega 3 masnih kiselina.
Cimet. Slaže se sa gotovo svakim čajem, a možete ga dodati i u kafu. Cimet je začin koji greje, pa kako vreme bude postajalo hladnije, prijaće vam sve više. Ima antivirusna i antibakterijska svojstva, a u tradicionalnoj medicini se koristi za ublažavanje stomačnih tegoba, stomačnog gripa, mučnine i upornih prehlada.
Beli luk. Sadrži alicin, supstancu koja se može smatrati prirodnim antibiotikom, pošto deluje na bakterije, gljivice i viruse i nesumnjivo jača imunitet.
Đumbir. Đumbir je efikasniji u ublažavanju mučnine od lekova – tako je pokazalo nekoliko naučnih istraživanja. Malo đumbira u prahu dodatog u čaj može da pomogne protiv stomačnog gripa. Takođe, đumbir ubrzava cirkulaciju, greje telo i podstiče znojenje, pa čaj sa đumbirom i limunom spada u najčešće korišćena prirodna sredstva protiv prehlade.
Paštrnak. Paštrnak je izuzetno bogat vitaminom C, tako da predstavlja dragocen zimski izvor. Uzgred, veoma je bogat i kalijumom, tako da povoljno deluje i na krvni pritisak.
Jabuke. Jabuke sadrže niz sastojaka koje imaju antiinflamatorni i antialergijski efekat. Kora jabuke je bogata kvercetinom, supstancom koja pomaže funkcionisanje disajnih puteva i čisti ih od sluzi.
Ljute papričice. Ljuto je i inače preovlađujući jesenji ukus po tradicionalnoj kineskoj medicini i makrobiotici, tako da konzumacija ljutih namirnica u jesen povoljno deluje na organizam u celini. Kapsaicin koji papričice sadrže rastvara sluz i pomaže otvaranju disajnih puteva, zagreva organizam i podstiče znojenje, tako da je odlična prevencija od razvoja prehlada.
Batat. Priprema se isto kao i običan krompir, neki ga zovu i slatki krompir. Od običnog krompira batat izdvaja bogatstvo beta karotina (narandžaste je boje) i vitamina C, nutrijenata koji deluju preventivno protiv prehlada i gripa.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter