OZBILJAN PROBLEM: Gojaznost kod žena dovodi do oticanja urina iz bešike!

 

Mlade i sredovečne gojazne žene imaju dvostruko veće šanse da pate od inkontinencije, odnosno nevoljnog oticanja urina iz bešike, utvrdili su australijski naučnici.

Prema radu objavljenom u časopisu "Obisiti Rivjuz" (Obesity Reviews) naučnici su utvrdili da s porastom težine rastu šanse za nesposobnost zadržavanja urina, pa žene s umerenim viškom kilograma imaju 35 posto veće šanse za inkontinenciju, dok je rizik kod gojaznih dvostruko veći u odnosu na žene zdrave telesne težine. 

Iako inkontinencija nije opasni zdravstveni poremećaj, ona može značajno uticati na kvalitet života žene, ističe naučni tim predvođen Tejlom Lamerton sa Univerziteta Kvinslend. 

- Negativne zdravstvene posledice povezane s inkontinecijom su osećaj fizičke neprijatnosti, miris i sram, ističu oni. 

To, pak, može uticati na "fizičku aktivnost, spavanje i lične odnose, kažu naučnici. 

Kako bi utvrdili uticaj prekomerne telesne težine na nesposobnost zadržavanja urina, naučnici su proučili ranija istraživanja koja su sadržala podatke o telesnoj težini i inkontinenciji i koja su obuhvatila 47.293 žene mlađe od 55 godina iz šest zemalja: Australije, Francuske, SAD-a, Danske, Velike Britanije i Holandije. 

Rezultati novog istraživanja pokazuju da višak kilograma izlaže riziku inkontinencije sve žene bez obzira na godine, kaže Džin Klark sa Medicinskog fakulteta Džons Hopkins u Baltimoru u američkoj saveznoj državi Meriland. 

- Ljudi misle da je to nešto što pogađa samo starije žene, kaže Klark koja nije bila povezana s istraživanjem. Međutim, ovo pokazuje da može pogoditi i mlađe žene i da su višak kilograma i gojaznost faktori rizika. 

Procene su da gotovo 50 posto žena u nekom trenutku života pati od inkontinencije, a manje od polovine potraži pomoć, kaže Klark. 

Kurir
Foto: Arhiva 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15.20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte parove
21:00 Provodadžija
22:00 Parovi - Parograf
02:30 Parovi - Live