Izvor:
02.08.2018 u 06:55
0

ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: Voće i povrće mnogo manje hranljivo!

Voće i povrće koje se danas prodaje u Kanadi i SAD sadrži mnogo manje nutrijenata nego što ga je sadržalo 1950-tih, utvrdila je analiza koju su sproveli The Globe and Mail i CTV News poređenjem nutritivnih tablica nekadašnje i sadašnje hrane.

Da bi obavili analizu, istraživači su pregledali tabele nutritivnih vrednosti namirnica koje su državne institucije Kanade pripremile 1951, 1972. i 1999. godine i uporedili količinu nutrijenata u 100 grama za datu namirnicu nekad i sad.
Ispostavilo se, na primer, da je krompir je izgubio 100% svog sadržaja vitamina A, 57% vitamina C i gvožđa, i 28% sadržaja kalcijuma. Takođe, izgubio je 50% sadržaja riboflavina i 18% tiamina. Od sedam ključnih nutrijenata koji su poređeni nekad i sad, jedino se sadržaj niacina povećao. Sličan je bio slučaj sa još 25 vrsta voća i povrća koje su analizirane.
Jedan od najvećih gubitnika je bio brokoli, koji se inače naglašava kao obavezna namirnica za zdravu ishranu. Količina svih sedam nutrijenata u brokoliju koji su poređeni se danas smanjila – najviše kalcijum, koji je opao za 63%, i gvožđe, koje je opalo za 34%. Ironično je to što se brokoli često navodi kao izvrstan izvor upravo kalcijuma i gvožđa.
Šta to praktično znači? Na primer, današnji Kanađanin bi trebalo da pojede 8 pomorandži da dobije istu količinu vitamina A, kao što je njegov deda mogao da dobije od samo jedne. Isto tako, trebalo bi da pojede 5 pomorandži da dobije istu količinu gvožđa kao što se ranije dobijalo od samo jedne.
Agronom i profesor na Poljoprivrednom fakultetu Nove Škotske u Kanadi prokomentarisao je da nema sumnje da je nutritivni sadržaj današnjih namirnica drugačiji, zbog insistiranja na tome da se proizvede jeftina hrana.
Dr Vormen kaže da se poljoprivredne kulture gaje tako da donesu više prinosa, da budu otpornije na bolesti i da lepše izgledaju spolja, ali se malo ili nimalo ne vodi računa o tome koliko vitamina ili minerala sadrže. A to je, kako kaže dr Vormen, zabrinjavajuće, jer nije izgled to što voću i povrću daje vrednost, već nutrijenti koje ono sadrži.
Do sličnih rezultata došla je i američka organizacija The Organic Center, koja je ispitala opadanje nutrijenata u hrani u SAD, posebno u voću, povrću i žitaricama. To istraživanje je konstatovalo opadanje nutrijenata poput gvožđa, cinka, kalcijuma, vitamina C i drugih u poljoprivrednim kluturama, do 25% istovremeno sa tim kako su se njihovi prinosi udvostručili, ili čak ustrostručili.
Taktika koju farmeri koriste da povećaju prinose – uključujući veoma mali razmak između biljaka i široko rasprostranjenu upotrebu veštačkih đubriva, navodnjavanja i pesticida stvara krupne biljke koje brzo rastu, ali ne upijaju odgovarajuću količinu brojnih nutrijenata iz tla, konstatuje se u tom izveštaju.
Verovatno se pitate, da li je tako i kod nas? Mada nikakvo istraživanje te vrste nije obavljeno, vrlo je verovatno da ovi zaključci važe i za domaće poljoprivredne proizvode, pitanje je samo u kojoj meri.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter