NEMOJTE DA PIJETE KAFU IZMEĐU OVA DVA SATA: Užasno deluje na vaš organizam i može imati više štete nego koristi!

 

 

 Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka širom sveta, a obično se pije u jutarnjim časovima. Većina zaposlenih ljudi koriste kofein za brzo razbuđivanje. Ali, stručnjaci ističu da konzumiranje ovog napitka ujutru može imati više štete nego koristi.

 S obzirom a to da kofein pojačava pažnju i budnost, on ujedno povećava količinu hormona stresa (kortizola) u telu. Ipak, problem je u tome što nivo kortizola raste kada se proudimo, pa ako pijete kafu vi dodatno povećavate lučenje ovog hormona. Samim tim, ako pijete kafu dva sata nakon buđenja, možete da podstaknete telo da postane imuno na kofein. Zbog toga bi trebalo da kafu pijete između 9.30 i 11.30, jer je u ovom periodu nivo kortizola nešto niži.

- Vaš nivo kortizola ja najviši između pola sata i dva sata nakon buđenja. Tada je loše piti kafu jer kofein oponaša odgovor na stres i izaziva da kortizol skoči - objasnila je nutricionista Sara Bruer.

 Kada je reč o večernjim satima, preporuka stručnjaka je da ne pijete kafu posle 17: 30 kako biste izbegli probleme sa nesanicom.

 

Izvor: Espreso
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost