PODIGNITE IMUNITET: Ovaj prirodni antibiotik ima veliku primenu u lečenju raznih bolesti!

Origano je stekao veliku popularnost kao lekovito sredstvo, s obzirom da se koristio za podizanje imunog sistema vekovima unazad.

Najpoznatiji je po antibakterijskim svojstvima, a čak su se svojstva origano ulja proučavala u brojnim naučnim studijama i medicinskim ustanovama. Dokazano je da ima antibakterijska, antiparazitska, antiseptička, antivirusna dejstva, kao i da utiče na jačanje imuniteta.

Kao sveža biljka, ulje origana sadrži visok nivo antioksidanta. Obično se tokom prehlada uzima oralno, ili se primenjuje spoljno za infekcije kože. Važno je znati da se u slučaju ozbiljnih bolesti, ili kod trudnoće i dojenja, treba konsultovati sa lekarom specijalistom.

S obzirom da mnoge bolesti i oboljenja izazivaju mikro organizmi, važno je znati da se origano ulje uspešno bori sa štetnim mikrobima i efektivno je u prevenciji i borbi sa infekcijama, kao što su bakterijske vaginoze (kandida), infekcija urinarnog trakta (ešerihja koli, klamidija...), kod trovanja hranom (salmonela, listerija..) i raznih infekcija pluća.

Divlji origano se može korsitit kao biljka u pripremi hrane, tinktura, čaj ili u formi ulja. Kada je reč o ulju, preporučljivo je da se kombinuje sa maslinovim, a u toj kombinaciji pomaže pri bolovima u mišićima.

Kako se koristi ulje origana?

2-3 kapljice origana za inhaliranje kod problema sa infekcijom pluća;

sipajte 2-3 kapljice origano ulja u čašu vode za smirivanje upale grla;

Pomešajte 1-2 kapljice origano ulja sa malom dozom ulja od kokosa ili aloe vera gela i aplicirajte na akne, psorijazu, zatvorene rane na koži ili gljivične nokte;

3-4 kapljice origana ulja sipajte u čašu vode i pijte 2-3 puta na dan prije jela, kako biste podigli imuni sistem;

1 kapljicu origana stavite na četkicu za zube, kako biste ubili bakterije koje izazivaju loš zadah;

 

Izvor: kolektiv.me
Foto: Arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost