STRUČNJACI TVRDE: Ovaj alkohol je najgori za kožu!

Stručnjaci kažu da je čaša vina "tu i tamo" dobra za srce i zdravlje generalno, ali dr Isabel Šarkar tvrdi da je upravo ovo alkoholno piće najlošije za kožu.

Crveno vino trebalo bi posebno da izbegavaju oni koji pate od kožne bolesti rosacea (crvenilo kože). Ona tvrdi da crveno vino može da izazove diskoloraciju kože i da dovede do pojave crvenila na koži.

Ako se pitate zašto, alkohol je vazodilator, što znači da širi krvne sudove, a to može da dovede do crvenila i nadutosti lica. Šećer u crvenom vinu takođe je jedan od krivaca jer preopterećuje jetru koja ga ili šalje u krvotok ili pretvara u masti koje se teško sagorevaju.

Zbog toga za kožu nisu dobri ni kokteli koji sadrže dosta šećera. Naime, kokteli se najčešće prave od mešavine sirupa i sokova koji su gotovo jednako loši za kožu i mogu da dovedu pojave akni. Viski i rum, ali i pivo, takođe će učiniti da vam koža izgleda otečeno, sudeći prema dr Šarkar.

Šta bi onda trebalo da pijete ne biste li zaštitili kožu?

Pa, najbolje bi bilo da izbegavate alkohol kako biste izbegli i oštećenja na koži. Ako baš morate ponekad da popijete nešto, dr Šarkar savetuje da se držite prozirnih i destilovanih napitaka.

Providni alkoholni napici sadrže najmanje aditiva i najbrže se kreću kroz telo, zbog čega nanose najmanje štete ćelijama, - kaže ona.

I naravno, trebalo bi da unesete mnogo vode nakon alkohola, da biste hidrirali organizam i kožu.

 

Izvor: kolektiv.me
Foto: Pixabay

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost