CIMET: Čuvar našeg zdravlja!

 

 

Cimet se smatra jednim od najstarijih začina, pominje se čak i u Starom zavetu, od davnina se smatrao korisnim sredstvom u razne terapijske svrhe. Takođe je nezamenjiv u kuhinji upravo zbog svog prijatnog ukusa i mirisa.

Postoje stotine vrste i podvrste cimeta, ali treba i naglasiti da nisu sve lekovite. Kao začinske se koriste dve, cejlonski i cimet kasija, poznat kao kina-cimet koji potiče iz Burme. U Evropi se upotrebljavaju obe vrste. 
Cejlonski cimet u prodavnice stiže u vidu štapića, ima nežniju i prijatniju aromu, sa ljutooštrim, slatkopeckavim ukusom i lekovitiji je, dok kina-cimet miriše oštrije, a ukus mu je peckavo ljut i više se koristi u industrijske svrhe.
Kada je reč o hemijskom sastavu ne razlikuju se. 

Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka. Od vitamina sadrži vitamin C, K, pirodoksin (B6) i riboflavin (B2).

Dokazano je da cimet ima antibakterijsko, protivupalno i antigljivično delovanje. 

Takođe cimet pomaže: u regulisanju količine šećera u krvi, regulisanju nivoa holesterola, pomaže u mršavljenju, ublažava reumatske bolove, poboljšava aktivnost mozga, izuzetno je delotvoran u otklanjanu probavnih smetnji, ublažava menstrualne bolove, poboljšava rad srca, odličan je saborac u prevenciji i lečenju anemije, određene supstance iz cimeta pomažu uništavanju malignih ćelija, itd..

U kombinaciji sa medom koji je prirodni antibiotik i prirodni proizvod koji se ne kvari, pomažu vam u prevenciji raznih bolesti i očuvanju zdravlja.

Svakodnevno možete dodati cimet u vašu ishranu, uz salatu, jogurt ili sa voćem. Primetićete ne samo manje celulita, već će i kilogrami nestati, a vi ćete osećati više energije, bićete sveži i atraktivni.

Savetujemo da rastvorite jednu kašikicu cimeta i dve kašikice meda a zatim to razmutite u 2dcl vode i popijte na iskap, osetićete priliv energije u momentu.
Kao što možete napraviti i pastu od meda i  cimeta i koristiti kao slatki namaz za palačinke ili na hleb.

Treba napomenuti da ne treba preterivati ni sa čim, pa ni sa ovom namirnicom. Optimalna doza dnevnog unosa je oko 1 do 6 grama

Na internetu možete pronaći razne recepte za kuvanje čaja, supe kao i za pravljenje raznoraznih ukusnih kolača sa cimetom i verujemo da će vam sve dopasti a samim tim ćete i čuvati svoje zdravlje. 

 

 

Happytv.rs
Foto: Arhiva 

 

  

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18.10 Glamur
18:10 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:25 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live