Izvor:
06.12.2018 u 15:03
0

HRANITE SE ZDRAVO: Evo zašto je pasulj najbolji izbor za ručak!

Pasulj je jedna od namirnica koje ljudi ili obožavaju ili mrze, ovde nema sredine. Ipak, ova namirnica je veoma zdrava i trebala bi da se nađe bar jednom nedeljno na svačijoj trpezi. Pored toga što je veoma hranljiv, on sadrži mnogo materija koje su neophodne u ishrani, a može biti i spas u danima posta, koji su u toku.

Zašto je pasulj dobar za zdravlje?

Naučnici otkrivaju da ishrana bogata pasuljem može smanjiti rizik od srčanih obolenja i određenih vrsta raka. Smernice za zdravu ishranu vlade SAD-a iz 2005. preporučuju dnevnu dozu od tri šoljice pasulja sedmično.

Pasulj poseduje veliku energetsku vrednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Pored toga sadrži lecitin, kao i kalijum, kalcijum, železo, fosfor, magnezijum, cink i natrijum. Predstavlja odličan izvor belančevina, a za razliku od drugih izvora pasulj ima malo masti pa ne sadrži one zasićene kao ni holesterol. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.

Koje su vrste pasulja najzdravije?

Naučnici sa državnog univerziteta u američkoj saveznoj državi Kolorado testirali su šest uobičajenih vrsta pasulja koji se mogu naći na tržištu i izmerili količinu antioksidanta u svakom od njih. Testiranje je pokazalo da su crveni, šareni i tamnoplavi pasulj imali i do deset puta veće količine antioksidanta i drugih lekovitih materija, nego beli i žuti pasulj.

Ovo su recepti za različite vrste pasulja:

Čorbast pasulj

Sastojci: 300-400 g pasulja tetovca, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, ulje, lovorov list, suvi začin, biber, 1 kašika brašna,1 kašičica mlevene paprike, 300 g suvih rebara.

Priprema: Pasulj očistiti i oprati u nekoliko voda, naliti i iseći crni luk, dodati rebra, lovorov list i staviti da se kuva. Ako je pasulj mlad, potrebno mu je svega sat vremena da se potpuno skuva. Na ulju ispržiti sitno seckan crni luk, dodati brašno i izdrobljenbeli luk, pa sve dobro propržiti i na kraju dodati mlevenu papriku i odmah podići sa ringle i sipati u pasulj. Dodati kašiku začina, soli i bibera i ostaviti da vri nekoliko minuta. Prosto k'o pasulj!

Lički pasulj

Potrebno je: 300 g žutog pasulja, 300 g kiselog ribanca, veća glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 200 g slanine, 500 g suvih rebara, 2 kašike slatke paprike, 2 krompira….

Priprema: Dan ranije pasulj prelijte vodom i pustite ga da nabubri. Sutradan odlijte vodu, dolijte novu, dodajte suva rebra i kuvajte. Sitno naseckajte crni luk i prodinstajte ga na ulju. Kad malo požuti, dodajte slatku papriku i kiseli kupus. Podlijte šoljicom vode i dinstajte. Naseckajte beli luk i slaninu, dodajte ih kupusu, dinstajte dok kupus skroz ne omekša. Kada se pasulj i suva rebra skuvaju, dodajte kupus, promešajte i kuvajte.

Svetogorski pasulj

Svetogorci za pripremu koriste: pasulj, vodu, maslinovo ulje, crni luk, paradajz, mlevenu papriku, biber, so i sušene začine.

Priprema: Pasulj otrebiti i oprati, staviti u lonac i sipati onoliko vode koliko treba da se pasulj prekrije. Kuvati na visokoj temperaturi i paziti da ne zagori.

Srbija danas
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter