MAGIJA IZ VAŠE OSTAVE: Izlečite se pomoću kiselog kupusa!

Kiseli kupus predstavlja pravo bogatstvo kalijuma, gvožđa, magnezijuma, sumpora i bakra, manjih količina natrijuma, i povoljan odnos kalcijuma i fosfora, osigurava maksimalno iskorišćavanje kalcijuma u organizmu i čini ovu namirnicu vrlo korisnom po naše zdravlje.

Kupus je jedna od retkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gde je čovek uspeo da poboljša odnosno da joj poveća nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja. Naime, kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla. Iz tog razloga kiseli kupus je za vegetarijance neizostavna prehrambena namirnica.

Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može slobodno meriti s limunom i pomorandžom (u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C).

Pored toga, kiseli kupus krije pravo blago piridoksina (vitamin B6), bez kojeg belančevine uopšte ne bi bile iskorišćene.

Takođe, kiseli kupus je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelijsku energiju, celokupni metabolizam, razmenu materija u mozgu.

Kiseli kupus, ne samo da ima izuzetna nutritivna već i lekovita svojstva poput:

1. Poboljšava raspoloženje

2. Organizam čini otpornim na stres

3. Aktivira razmenu materija u mozgu

4. Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca

5. Stimuliše rad ćelija i deluje podmlađujuće

6. Pomaže kod izgradnje kostiju

7.Reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi

8. Jača imunitet i povećava snagu mišića

9. Doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

 

Kurir
Foto:Instagram/anasliskovic/slavicasrejic

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost