Izvor:
11.12.2018 u 21:53
0

DA LI STE ZNALI: Ovih pet namirnica imaju više masti od zloglasnog maslaca!

Maslac je došao na zao glas jer sadrži visoku koncentraciju zasićenih masnih kiselina koje su povezane s podizanjem krvnog pritiska i lošeg holesterola u krvi. Međutim, maslac nije „najgore“ što možete da stavite na krišku hleba.

1. Kokosovo ulje

U jednoj kašiki kokosovog ulja nalazi se čak 11,8 grama zasićenih masnih kiselina što ga čini rekorderom u kategoriji namirnica s visokim udelom zasićenih masti. Umesto kokosovog ulja bolje koristite suncokretovo ili maslinovo ulje.

2. Kozji sir

Mekani kozji sir lepo se razmazuje po hlebu, ali jedno serviranje (oko tridesetak grama) ima čak 6 grama zasićenih masnih kiselina, pa ga je bolje jesti tek povremeno.

3. Mleko sa smanjenim udelom masnoće

Svi znamo da je mleko prepuno masti, ali iznenađuje da mleko sa smanjenom količinom masti – npr. ono od 2 posto i dalje značajno narušava pojedina pravila zdrave ishrane. U 200 ml ovog mleka nalazi se oko 3 posto zasićenih masnih kiselina.

4. Maslac od kikirikija

Od običnog maslaca masniji je onaj što se pravi od kikirikija. U dve kašike ove američke poslastice, što se proširila i domaćim jelovnicima, nalazi se oko 3,4 grama zasićenih masnih kiselina.

5. Tamna čokolada

Čak i ako možete da se suzdržite kad je racionalna konzumacija čokolade u pitanju, moglo bi vas iznenaditi da 30 grama ove tamne poslastice i dalje sadrži 6 grama zasićenih masnih kiselina, što je otprilike duplo više nego maslac.

Izvor: B92
Foto: Twitter/BastaBalkana

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter