Izvor:
24.12.2018 u 12:48
0

IZGUBITE NEŽELJENE KILOGRAME ZA SAMO TRI DANA: Nikad lakša a efektnija dijeta!

Doktor Oz objašnjava da nutrijenti iz supa, iako ih u smutijima ima više, lakše ulaze u organizam. One su dobre za imuni sistem i čuvaju srce zbog visokog procenta vitamina K. Odlične su i za gubljenje kilograma jer se lako vare i ubrzavaju metabolizam

Čišćenje ogranizma supama je mnogo efikasnije od popularnih smuti dijeta, kaže Doktor Oz. Zeleni kašasti sokovi obično se preporučuju kao jedini obroci kod detoksikacijskih dijeta zbog visokog procenta nutrijenata koji ostaju u sirovom povrću. Takođe se u ovim sokovima ti nutrijenti razbijaju na najmanje delove, zbog čega se bolje apsorbuju u organizmu.

Ali kašasti sokovi imaju jednu manu koju supe nadoknađuju – nedostaje im vlakana. Vlakna se u organizmu ponašaju kao četke. Ona bukvalno čiste sistem za varenje od štetnih materija i omogućuju njihovo brzo izbacivanje.

Miksanjem povrća u blenderu vlakna se razbijaju i gube svojstvo čistača. Upravo zbog toga su supe bolji izbor za detoksikacijsku dijetu. Doktor Oz objašnjava da nutrijenti iz supa, iako ih u smutijima ima više, lakše ulaze u organizam. One su dobre za imuni sistem i čuvaju srce zbog visokog procenta vitamina K. Odlične su i za gubljenje kilograma jer se lako vare i ubrzavaju metabolizam.

"Zato je ova trodnevna detoksikacijska dijeta supama idealan početak za bilo koji programmršavljenja", kaže Oz.

U ovom trodnevnom planu, dodaje, supe se jedu pet puta dnevno. Počinje se posebnom supom za doručak, koja ustvari podseća na kašu. Zatim sledi supa za užinu, pa za ručak, ponovno užina pa je na kraju supa za večeru. Kod ove dijete nema brojanjakalorija! Količina supe koju ćete pojesti zavisi samo od vas – jedite do sitosti.

Sve supe pravite u istom loncu kako biste očuvali hranjive sastojke i koristite detoksikacijske namirnice. Prva supa u danu ustvari je zobena kaša s voćem i začinima poput cimeta. Zob će vam dati potrebnu energiju ujutro, a u kombinaciji s voćem i cimetom pomoći će sistemu za varenje da izbaci štetne materije i pripremi ga za nastavak dana. Doktor Oz preporučuje i "ratničku supu", Bilerovo varivo i pileću supicu.

Ratnička supa obiluje crnim i belim lukom i raznim povrćem koje jača imunitet i daje energiju organizmu. Bilerovo varivo dobilo je naziv po doktoru Henriju G. Bileru, autoru knjige "Hrana je vaš najbolji lek". Ovo varivo sastoji se od zelenog povrća poput graška i tikvice i lišća celera i peršuna.

Kad se izmiksa u gustu supu uz dodatak kokosovog ili maslinovog ulja, ovo povrće pruža vitamine i minerale potrebne za obnavljanje prirodne funkcije metabolizma. Ovu supu jedite i do dva puta dnevno. Za večeru je najbolja pileća supa, puna proteina, nutritivnog povrća i ukusnih začina. Nju možete da napravite dan ranije, kuvajući piletinu na laganoj vatri, savetuje Oz.

Zobena supa za doručak

Sastojci: 1/2 šoljice zobi, 1 šoljica zamrznutog bobičastog voća (ili bilo kojeg drugog), 1/2 šoljice leda, 1 kašika stevije/meda/agavinog sirupa, 1 kašičica cimeta

Priprema: Najpre u blender ubacite zob i meljite dok ne dobijete grublje brašno. Zatim ubacite sve ostale sastojke i miksajte da se povežu.

Bilerovo detoks-varivo

Sastojci: 1 šoljica vode, 2 šoljice graška, 3 velike stabljike celera, 3 tikvice, kašika maslinovog ulja, šaka peršunovog lista

Priprema: Stavite šoljicu vode u lonac i pustite da provri. Kuvajte grašak pet minuta i dodajte isečene tikvice. Kuvajte sve još sedam minuta, dodajte peršun i ulje i izmiksajte u blenderu (ili štapnim mikserom).

"Ratnička supa"

Sastojci: 1/4 šoljice maslinovog ulja, 2 srednja praziluka, stabljika celera, 2 čena belog luka, 2 šargarepe, jedan srednji batat, 2 šoljice mahuna, (kocka za supu), 4 šoljice tanko sečenog kupusa, 1/2 kašičice bibera, 1/2 šoljice lista peršuna, 2 kašičice seckanog đumbira

Priprema: Na maslinovom ulju pržite celer i praziluk 5 minuta na laganoj vatri. Dodajte đumbiri beli luk i ostavite još minut. Nakog toga ubacite ostalo povrće (osim peršuna) i sve zajedno zagrejte oko 4 minuta na ulju. Dodajte 2 litre vode i kocku za supu od povrća i pustite da provri. Poklopite i pustite da se krčka još 15 minuta ili dok povrće ne omekša. Pred kraj kuvanja ubacite peršun.

Pileća supa

Sastojci: 2 srednje glavice luka, 2 šargarepe, 1 šoljica seckanog celera, 4 čena belog luka, 1 šoljica smeđeg pirinča, 1 šoljica mahuna, 2 lista lovora, kašičica soli, 2 litre pilećeg bujona ili vode, 1/2 kg pilećih prsa bez kosti (organskih), šoljica seckanog peršinovog lista

Priprema: Stavite sve sastojke osim peršuna u lonac i uz mešanje kuvajte dva i po sata na laganoj vatri. Izvadite piletinu i skinite meso pomoću villjuške. Vratite piletinu u supu i dodajte i listove peršuna. Za zaštitni efekat dodajte beli luk, kurkumu i kajenski biber.

Začinite supe s puno belog luka, đumbira, kajenskog bibera, crvene paprike i kurkume. Osim dobrog ukusa, začini odlično deluju s povrćem u čišćenju organizma. Beli luk sadrži alicin, koji jača imuni sistem, dok je začinska paprika dobar izvor vitamina A. Đumbir ima snažnaprotivupalna svojstva i može da ukloni simptome mučnine, a dobar je i kod visokog pritiska.

Osim što će podstaći procese samočišćenja tela, detoks supama će ojačati imunitet, a nivoi glukoze u krvi održavaće stabilnim. Kako biste ga što lakše sproveli nabavite: maslinovo ulje, praziluk, beli luk, šargarepu, batat, kupus, limun, tikvice, luk, celer, smeđi pirinač, peršun, đumbir, grašak, zamrznuto bobičasto povrće, cimet i med.

Sprečite štetu koju izazivaju antibiotici

Ratnička supa je sjajan izvor zanemarenog vitamina K, kojim obiluju zeleno lisnato povrće, kelj, kupus, mahune, ali i špargle, celer i šargarepa. Ovaj vitamin je ključan za jačanje kostiju i neizmerno važan u prevenciji osteoporoze, dodaje lekar i napominje da ga iz tela crpe antibiotici, pa biste u proleće ishranu trebalo da bazirate na navedenom povrću.

Blic
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter