Izvor:
23.01.2019 u 14:52
0

NAMIRNICE KOJE NE SMETE DA JEDETE SIROVE: Evo šta morate bar da prokuvate!

U poslednje vreme se potrencira na činjenici da su sveže namirnice zdravije za organizam. Međutim, postoji pet koje nikada ne bi trebalo da pojedete sirove ili nedovoljno prokuvane.

Sirove namirnice jesu zdrave, ali ne baš svaka.

Ovih pet namirnica ne smete da jedete ukoliko ih ne obarite, ispržite ili ispečete.

Testo za kolače

Centar ta kontrolu i prevenciju bolesti je izdao prošlog meseca upozorenje da novi trend jedenja sirovog testa za kolače uopšte nije zdravo.

Najnoviji recepti donose testaste mase od kojih mogu da se prave kolači, a koje se jedu neobrađene ili samo prelivene mlekom. Međutim, ispostavilo se da ovo nije dobra ideja jer brašno samo po sebi može da bude kontaminirano bakterijom ešerihijm koli. Na taj način veća je šansa da se zarazite, ako unesete neobrađeno brašno.

Krompir

Sirov krompir, pogotovo onaj koji je zelen ili proklijao može da bude izvor solanina, koji je prepun ugljenika, a samim tim i otrovan. Može da izazove dijareju, mučninu, povraćanje i glavobolju, pa i ozbiljnija oboljenja. U svakom slučaju, trebalo bi da izbegavate nezreo krompir, čak i ako je obrađen.

Čak i da nije solanina, sam skrob iz krompira je problematičan za probavu. Može da izozove ozbiljne gastrointestinalne probleme – kaže dr Lisa Dejvis.

Tapioka

Tapioka je jako opasna ako se jede sirova, jer sadrži materije koje se u organizmu pretvaraju u hidrogen-cijanid. Ovo može da izazove ozbiljne tegobe kao što je otežano disanje, nagli pad krvnog pritiska, vrtoglavicu, povraćanje, dijareju, konfuziju i konvulziju.

Asocijacija za standard hrane Australije i Novog Zelanda savetuje stanovništvo da prvo oljušte i iseku na sitnije komade tapioku, a da je potom dobro skuvaju pre konzumiranja.

Svinjetina

Zahvaljujući novim standardima u ishrani, sve ređe se jede nedovoljno obrađeno svinjsko meso, što je jako važno. Naime, sveža svinjetina može da sadrži bakteriju trihinelu spiralis, koja stvara ozbiljne zdravstvene probleme. Kada se osoba zarazi trihinelom, tokom lečenja dolazi do pada u kilaži i pada imunog sistema uopšte, pa je organizam skloniji različitim oboljenjima.

– Najčešći simptomi su groznica, nol u stomaku i vrtoglavica, a u kasnijim stadijumima bolesti dolazi do mijalgije, oticanja lica i predela oko očiju – kaže dr Nipuni Rajapaks iz Majo klinike.

Departman za agrikulturu savetuje da se držite propisane temperature na kojoj se priprema svinjsko meso kako biste bili zaštićeni, odnosno kako biste bili sigurni da je ova bakterija ubijena.

Pasulj

– Ukoliko jedete sirov crveni pasulj može da dođe do tegoba u vašem organizmu u vidu ekstremne vrtoglavice, povraćanja u talasima i dijareje. Sve je to zbog prirodnog lektina, fitohemaglutinina – kaže dijetetičar Dženifer Krisman.

Ona objašnjava da bi pasulj trebalo da kuvate bar pet sati kako biste izbegli opstajanje ovog toksina. Kada to vreme prođe, onda je važno da zamenite vodu i da ga spremate u novoj hladnoj vodi još 30 minuta. Ovo se naravno ne odnosi na konzerviran pasulj, jer je njega dovoljno samo prokuvati.

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter