Izvor:
07.03.2019 u 12:58
0

MRŠAVLJENJE NIKADA NIJE BILO LAKŠE: NAMIRNICE OD KOJIH ĆETE SE ISTOPITI!

Manje jedete, ali kilogrami se i dalje talože? Ovaj problem nastaje jer vaš organizam štedi energiju, umesto da sagoreva višak masti.

Srećom, postoje brojne namirnice koje bude organizam i ubrzavaju metabolizam, i na taj način vam pomažu da se oslobodite viška kilograma. Mi vam predstavljamo neke od njih.

1. Više tečnosti

Kako biste “probudili” i ubrzali vaš metabolizam, pre svega pijte što više tečnosti. Voda pročišćava organizam i pomaže izbacivanje štetnih toksina, a pospešuje i varenje i mršavljenje. Pritom, trudite se da pijete hladnu vodu jer telo troši više kalorija trudeći se da je zagreje i na taj način oslobađa telo od masnih naslaga. Takođe, često se dogodi da pomešamo glad sa žeđu, pa kad god pomislite na to kako biste nešto pojeli probajte prvo sa čašom vode – možda ste samo žedni.

2. Jaja

Doručak je najvažniji obrok u toku dana, jer “budi” vaš organizam u samom startu. Jaja su čest izbor za prvi dnevni obrok, što je dobro, jer su ona jedan od najboljih izvora proteina. Jaja, naime, sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina koje su telu potrebne kako bi izgradilo mišićno tkivo, a što je veća mišićna masa, to je brži i metabolizam, te i trošite više kalorija, čak i u stanju mirovanja.

3. Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi bogati su proteinima koji pomažu da brže osetite sitost i da ubrzate metabolizam. Pored toga, otkriveno je da namirnice bogate kalcijumom usporavaju enzime za proizvodnju masnoća i podstiču razaranje masnih ćelija. Takođe, ove namirnice čiste creva i potpomažu njihovo pražnjenje. Stoga, uvrstite u vašu ishranu mlečne proizvode, i na taj način sprečite apsorpciju masti iz drugih namirnica koje jedete tokom dana. Kada ih kupujete, opredelite se za one sa povećanim procentom proteina i kombinujte ih sa bobičastim voćem i integralnim žitaricama.

4. Žitarice

Osim što su bogate vlaknima, integralne žitarice sadrže magnezijum i hrom. Ova dva izuzetno važna minerala snižavaju nivo kortizola u krvi (reč je o hormonu stresa koji tera organizam da skladišti masne naslage oko pojasa). Zobene pahuljice pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi. Pored toga se i sporije vare, pa ćete se duže osećati sito, a istovremeno će vam pomoći da smršate.

5. Semenke suncokreta i lana

Semenke suncokreta sadrže mnoštvo prehrambenih vlakana koje podstiču rad probave i ubrzavaju rad metabolizma. Novija istraživanja pokazala su da fitohemikalije lignani koje se nalaze u ovim semenkama pojačavaju sagorevanje masnoća povećavajući izlučivanje enzima jetre koji razgrađuju masne ćelije. Mnoga istraživanja dokazala su da proteini i esencijalne masne kiseline ubrzavaju metabolizam, a ove semenke obiluju njima. One su i bogat izvor minerala i vlakana.

6. Mahunarke

Ova grupa namirnica sadrži tzv. otporni skrob. On putuje kroz digestivni trakt gotovo netaknut i proizvodi masne kiseline koje podstiču proizvodnju enzima za topljenje masnih naslaga, naročito onih u predelu stomaka. Među najpoželjnije mahunarke spadaju pasulj, boranija i soja.

7. Žuta paprika

Paprike su bogate vitaminom C koji je neophodan telu kako bi se stvarao karnitin, koji pomaže mišićima da koriste masne naslage za energiju, i tako da podstakne metabolizam da brže radi. Žutu papriku najbolje je da jedete sirovu ili punjenu nemasnim svežim sirom.

Happytv.tv
Foto: Guliver/Thinkstock

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter