Izvor:
09.03.2019 u 09:05
0

KANADSKI NAUČNICI SU ISTRAŽIVALI: Koliko treba dnevno da pojedemo mesa i mlečnih proizvoda?

Posle više od 40 godina, Vodič za zdravu ishranu je potpuno izmenjen

Dugo se verovalo da zdrava i kvalitetna ishrana počiva na 4 grupe namirnica – mlečnim proizvodima, mesu, žitaricama i voću i povrću.

Ipak, danas se mišljenja stručnjaka drastično razlikuju i razilaze. Dilema je mnogo – od kvaliteta proizvoda za koje se veruje da su danas puni kojekakvih supstanci koje im produžavaju rok trajanja, do novih bolesti koje su se pojavile, a dovedene su u vezu baš sa ovom hranom.

Kanadski vodič za zdravu ishranu sada favorizuje samo jednu grupu namirnica i označava je kao zdravu, a to je voće i povrće, jer nam je, prema mišljenju stručnjaka, svima potrebno mnogo više hrane biljnog porekla.

Naučnici iz kanade kažu da polovinu tanjira treba da zauzima voće ili povrće, četvrtinu kvalitetan protein, a drugu četvrtinu žitarice celog zrna.

Savetuju da se jede manje mesa i mlečnih proizvoda, a da se proteini unose kroz hranu biljnog porekla, poput pečurki i tofu sira.

Odluka da ovako drastično promene Vodič izazvala je velike rasprave, a naučnici je pravdaju time da raniji vodič potiče iz sedamdesetih godina prošlog veka, kada još uvek nije bio otkriven glikemijski index i njegov uticaj na organizam, i kada se hrana tretirala mnogo drugačije.

Uz pojačan unos voća i povrća, a smanjeno korišćenje mlečnih proizvoda i mesa, kanadski stručnjaci preporučuju ispijanje što više vode, kao i smanjenje slatkih i alkoholnih pića na najnižu moguću meru, jer su prepuni kalorija, a nemaju nikakvu nutritivnu vrednost.

Izvor: Stil
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter