Izvor:
12.03.2019 u 15:09
0

JEDITE SLANINU, MESO I SIR A O KILOGRAMIMA NE RAZMIŠLJAJTE: Evo kako izgleda keto dijeta!

Keto ishrana bogata je mastima, a siromašna ugljenim hidratima. Redukcija ugljenih hidrata dovodi naše telo u metaboličko stanje koje se zove ketoza, a kada do nje dođe, naše telo postaje veoma efikasna mašina za sagorevanje masnoća radi dobijanja energije.

Kako zapravo ketoza funkcioniše? Da bi naše telo dobilo energiju, njemu je potrebno gorivo i ono to gorivo uzima iz ugljenih hidrata. Oni se u telu razlažu na proste šećere, pre svega glukozu, koja je najdostupnije gorivo. Kada ne unosimo dovoljno ugljenih hidrata, telo počinje da traži drugi izvor energije za mišiće. U nedostatku glukoze, ono počinje da sagoreva masti i da ih koristi kao gorivo. Kada do ovoga dođe, nastupa ketoza, a samim tim i proces mršavljenja.

A da biste ušli u ketozu, odnos namirnica koje dnevno jedete mora da bude precizan – 75 odsto masnoća, 20 odsto proteina i pet odsto ugljenih hidrata.

Rečju, na meniju u keto dijeti nalazi se najviše jaja i mesa, a uz to i dosta povrća bez skroba, salata i masti. Najjednostavniji izbor za ručak je veliko parče mesa spremljeno na puteru, a uz to i puno salate i prilog poput punomasnog sira.

Dok ste na keto dijeti, morate da zaboravite na krompir, šargarepu, paškanat, grašak, boraniju, kukuruz, sve voće izuzev bobičastog, hleb, pirinač, testenine, slatkiše…

Dobra strana ove dijete je što nema brojanja kalorija. Idealno je da jedete tri do četiri obroka dnevno, što je dovoljno da se većina ljudi oseća energično i zadovoljno.

Keto dijeta puni organizam mastima i proteinima, koji nam pomažu da se osećamo odmornije, a i s vremenom se i apetit smanjuje.

Dakle, ne morate da se izgladnjujete, prosto, jedite kad ste gladni, pa ako vam to više odgovara, jedite pet ili šest manjih obroka tokom dana.

Da li je skupa?

Jeste. Pre svega zato što se bazira na mesu i prerađevinama od mesa koje su skupe.

Da li je teška?

Jeste, naročito u početku kad se „skidate“ s ugljenih hidrata. To se obično dešava nekoliko dana pre početka dijete i to stanje se zove „keto grip“. Moguće je da ćete osetiti vrtoglavicu, slabost, umor, metalni ukus u ustima, nesanicu, bolove u stomaku… Ipak, većina ovih simptoma nestane onda kada se telo prilagodi stanju koje izazivaju ketonska tela u organizmu. Mnogi joj zameraju i jednoličnu ishranu.

JELOVNIK

Ovako bi izgledao jedan dan na keto dijeti u slučaju da se odlučite da pokušate sa njom.

Doručak

Omlet sa pečurkama i paprikom spremljen na puteru, paradajz salata

Ručak

Svinjske šnicle spremljene na puteru, miks zelenih salata

Užina

Šaka mešanog orašastog voća: lešnici, bademi, orasi…

Večera

Bareni brokoli sa 150 g punomasnog sira

Keto kajgana

Potrebno je

4 jajeta, ½ glavice luka, 5 pečuraka, crvena paprika, so, biber, puter

Priprema

Na puteru prodinstajte luk i pečurke, pa kada voda koju pečurke puste ispari, dodajte seckanu papriku, pa pržite još koji minut. Zatim dodajte umućena jaja, posolite i ispecite kajganu.

Izvor: Žena
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter