Izvor:
20.03.2019 u 15:58
0

TURSKA KUHINJA JEDNA OD NAJZDRAVIJIH NA SVETU: Najukusnija jela koja leče!

Turci u svojim preukusnim receptima koriste mnoštvo zdravih namirnica

Turska kuhinja može da se opiše kao spoj prefinjenosti srednje Azije, Bliskog istoka, Mediterana i kuhinje Balkana.

Bogata je i raznovrsna upravo zbog uticaja gastronomije susednih zemalja, uključujući i one iz zapadne Evrope. Tipičan turski obrok počinje supom, nakon čega sledi jelo od povrća ili mahunarki. Dodatno se servira i salata od jogurta i mlevenih krastavaca.

Kada je u pitanju meso, Turci često dodaju voće, orašaste plodove i začine za egzotični ukus, a rezultat toga su gurmanske kofte, pite, pilavi i ćufte.

Baklave i turska pica (lahmadjun) još su neki od zaštitnih turskih specijaliteta.

Da bi jela bila tako ukusna, u turskoj kuhinji se koristi mnoštvo zdravih namirnica, a evo koje su najpopularnije i zašto:

Crveni luk

Nezaobilazna namirnica turske kuhinje je crveni luk. Dobar je izvor prehrambenih vlakana i vitamina B6, a uz to je i vrlo dobar izvor vitamina C. Pozitivna osobina luka je što sadrži aktivne materije za koje se veruje da pomažu u smanjenju povišenog nivoa holesterola i u smanjenju povišenog krvnog pritiska.

Patlidžan

U patlidžanu, koji sadrži čak 92 posto vode, najzastupljeniji su vitamini B grupe. Ono što njega čini visokovrednom namirnicom nije samo vitaminsko-mineralni sadržaj, nego i antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. Iako se priprema na različite načine širom sveta, patlidžan često nalazimo u musakama. Pečene, ponekad i pohovane kriške patlidžana serviraju se sa sosom od pečuraka i peku u rerni.

Orašasti plodovi

Neretko je meso pripremljeno na turski način obogaćeno orašastim plodovima. Bademi su jedan od najboljih prehrambenih izvora magnezijuma koji sprečava grčenje mišića i povoljno deluje na srčani mišić i krvni pritisak. Kikiriki uz svoj povoljan sastav masti povoljno deluje na snižavanje LDL – holesterola, dok se orasi smatraju jednim od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina. Lešnik je bogat izvor vitamina E, magnezijuma i gvožđa.

Paprika

Paprika se u narodnoj medicini vekovima koristila kao lekovito sredstvo, posebno za jačanje imuniteta. Osim što štiti od brojnih bolesti današnjice, pospešuje apetit i podstiče rad želuca. Njena najvažnija karakteristika je bogatstvo vitaminima i mineralnim materijama, a takođe je jedan od najboljih izvora vitamina C, kog sadrži čak 4 puta više nego pomorandža.

Riba

Riba čini važan deo uravnotežene ishrane jer predstavlja glavni izvor omega-3 masnih kiselina i nutrijenata. Osobe koje redovno jedu ribu smanjuju rizik od moždanog udara, depresije i mentalnog propadanja koje se dovodi u vezu sa starenjem. Riba je dobar izvor vitamina A, B i D grupe i minerala.

Turski jogurt

Jogurt je zvezda turske kuhinje. Reč jogurt potiče iz Turske reči yoğurt koja označava mleko koje je fermentiralo u gustu, kiselu masu. Turski tip jogurta je jedna od najčešće konzumiranih vrsta jogurta na svetu, a krasi ga bogati kremasti ukus zahvaljujući nešto većem udelu mlečnih masnoća. Kao esencijalni deo turske kuhinje, servira se uz gotovo svako jelo. Tako se koristi kao osnova za pripremu supa i soseva pa se često servira preko mesa i povrća.

Neretko se dodaje i salatama, a zahvaljujući osvežavajućem ukusu s notama slanog, često se jede uz popularne bureke i razne pite. U Turskoj se jogurt koristi i u pripremi kolača i pojedinih jela od testa.

Izvor: Stil
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter